Ombudsmani V4 vydali vo Vyšehrade vyhlásenie k utečencom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ak Nemci prijmú Sýrčanov, Česi a Slováci vypravia vlaky
Český a slovenský minister vnútra Milan Chovanec a Robert Kaliňák sa na piatkovom spoločnom rokovaní zhodli, že ak sa Nemci rozhodnú prijať všetkých Sýrčanov z Maďarska, vypravia im vlaky. Foto: SITA/AP

VYŠEHRAD 2. októbra (WebNoviny.sk) – Podpísaním spoločného vyhlásenia o situácii utečencov v oblasti ľudských práv sa v piatok v maďarskom Vyšehrade skončilo dvojdňové výročné stretnutie ombudsmanov krajín Vyšehradskej štvorky. Slovensko na tomto fóre zastupovala verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová. Informovala o tom tlačová agentúra MTI.

Ombudsmani sa v spoločnom vyhlásení hlásia k zodpovednosti za utečencov, ktorú označujú za morálnu a právnu povinnosť európskych štátov.

Vážna situácia si vyžaduje spoluprácu

Prijatie cudzincov unikajúcich pred prenasledovaním, vojnami alebo ozbrojenými konfliktami je takou praxou opierajúcou sa o humanitárne aspekty, ktoré civilizované spoločnosti uplatňujú od samého počiatku, vyplýva z prijatého dokumentu.

Bezprecedentná vážna situácia v dôsledku masovej migrácie vyžaduje spoluprácu v súlade s požiadavkami v oblasti ľudských práv od všetkých štátov vrátane krajín Vyšehradskej štvorky, konštatovali ombudsmani.

Signatári dokumentu v ňom pripomenuli, že už tradičnou základnou úlohou ochrancov práv je v Európe ochrana najzraniteľnejších skupín spoločnosti, do okruhu ktorých patria všetci prinútení opustiť vlasť bez ohľadu na ich právny štatút.

Domovy opustili desiatky miliónov ľudí

Domovy muselo v celosvetovej relácii opustiť takmer 60 miliónov ľudí, mnohí z nich patria medzi skôr narodených alebo deti unikajúce s rodinnými príslušníkmi alebo odtrhnuté od blízkych. Mnohí sú nútení opustiť svoje príbytky kvôli vierovyznaniu a všetci požadujú osobitnú ochranu.

Na utečencov nemožno, ako zdôraznili ombudsmani, hľadieť ako na jednotnú skupinu. Zabezpečenie ich základných práv je preto úlohou a zodpovednosťou medzinárodného spoločenstva, v užšom význame slova prijímajúcich štátov, ktoré by po dôslednej kontrole mali v každom prípade individuálne rozhodovať o tom, či niekomu poskytnú medzinárodnú ochranu.

Signatári súčasne potvrdili, že sa v rámci právomocí stanovených zákonmi usilujú o to, aby orgány ich krajín ku každému migrantovi pristupovali ľudsky, neponižujúcim spôsobom a pri rešpektovaní zákonov, smerníc Európskej únie a záväzkov zakotvených v medzinárodných a európskych dohodách.

Problémy sú podobné

Jana Dubovcová na záverečnej tlačovej konferencii podľa MTI upozornila na fakt, že predovšetkým v súvislosti s osobitne zraniteľnými skupinami sú mnohé problémy v krajinách V4 podobné, avšak vyskytujú sa aj celkom odlišné situácie alebo postupy.

Toto stretnutie bolo príležitosťou ma vzájomnú výmenu skúseností, dodala. Česká ombudsmanka Anna Šabatová upozornila, že práca verejných ochrancov práv ovplyvňuje i verejnú mienku a môže otvoriť cestu k rešpektovaniu ľudských práv.

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

Jej maďarský kolega László Székely hovoril okrem iného o fakte, že stretnutie ukázalo významné odlišnosti v množstve migrantov a problémov súvisiacich s nimi, ktorým čelia jednotlivé krajiny V4.

Zástupca poľského ombudsmana Stanislaw Trociuk vyzdvihol užitočnosť možnosti oboznámiť sa so situáciou v Maďarsku, ktorá, ako pripustil, nie je porovnateľná s pomermi v jeho vlasti. V Poľsku síce jestvujú prisťahovalci, ale zväčša z Ukrajiny a zväčša majú charakter ekonomických migrantov. Pre nich napríklad nie je problémom jazyková bariéra, chcú pracovať a dokážu sa integrovať do poľskej spoločnosti, dodal.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jana Dubovcová
Firmy a inštitúcie V4 Vyšehradská štvorka