NATO vybuduje ďalšie veliteľstvo, zriadia ho v Maďarsku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nato vlajky
Vlajky pred centrálou NATO v Bruseli. Foto: SITA/AP

BUDAPEŠŤ 2. októbra (WebNoviny.sk) – V Maďarsku vznikne ďalšie veliteľské centrum NATO v krajinách strednej a východnej Európy.

Jeho úlohou bude v prípade mimoriadnej udalosti pomáhať pri koordinácii nasadenia síl rýchlej reakcie NATO. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie maďarskej vlády.

Severoatlantická aliancia vedená Spojenými štátmi už podobné centrá aktivovala v Litve, Bulharsku, Estónsku, Lotyšsku, Poľsku a Rumunsku.

V maďarskom veliteľskom centre nazvanom Integračná jednotka síl NATO bude pôsobiť 40 dôstojníkov z Maďarska a ostatných členských štátov aliancie, ale centrum nebude základňou pre bojové jednotky.

„V čase mieru bude jeho úlohou organizovať a plánovať medzinárodné vojenské cvičenia a v prípade mimoriadnej udalosti koordinovať sily rýchlej reakcie NATO,“ odpovedal na otázku agentúry Reuters tlačový odbor maďarskej vlády.

O úlohe jednotky rýchlej reakcie NATO budú pravdepodobne 8. októbra hovoriť v Bruseli aj ministri obrany členských štátov aliancie. NATO na svojej internetovej stránke uviedlo, že úlohou veliteľských centier je „v prípade nutnosti pomáhať pri rýchlom nasadení spojeneckých síl vo východnej časti aliancie“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy