Obetí masových vrážd v USA pribúda, prekonali aj terorizmus

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
V Amerike to opäť vrie, policajti zastrelili ďalšieho Černocha
V americkom meste St. Louis zastrelili príslušníci polície ďalšieho mladého Černocha. K tragédii došlo podľa policajného šéfa v St. Louis Sama Dotsona, keď mladí černošskí muži utekali zadným vchodom z domu, kde policajti na základe príkazu vykonávali domovú prehliadku. Nahnevaný dav hádzal do policajtov tehly a sklenené fľaše. Výtržníci podpálili auto a niektoré miestne podniky boli vylúpené. Foto: SITA/AP

BRUSEL 3. októbra (WebNoviny.sk) – Násilné činy spáchané strelnými zbraňami spôsobujú v USA a v krajinách západnej Európy viac úmrtí ako terorizmus.

Uviedla to v piatok belgická televízna stanica RTBF v súvislosti so streľbou v areáli vysokej školy v americkom Oregone, ktorá si vo štvrtok vyžiadala najmenej desať životov.

Smutný fakt potvrdil aj Obama

RTBF v piatok za pomoci sprievodnej infografiky upozornila, že v období rokov 2002-2013 zaznamenali na území Spojených štátov 352 úmrtí v dôsledku teroristických útokov a 296 úmrtí v dôsledku hromadných vrážd zapríčinených strelnou zbraňou.

Za posledné dva roky (2014 a 2015) však väčší počet obetí spôsobili prípady zneužitia strelných zbraní nesúvisiace s terorizmom. Túto skutočnosť potvrdil aj americký prezident Barack Obama, keď na svojom účte na Twitteri uviedol, že vraždy zapríčinené strelnou zbraňou spôsobujú viac obetí na životoch ako terorizmus.

More than 10,000 people die from gun violence in the U.S. each year—that can change. https://t.co/Oi80sA6qJD pic.twitter.com/iguwO9P5dh— Barack Obama (@BarackObama) 2. Říjen 2015

Najväčším európskym vrahom je Breivik

Belgická televízna stanica na svojej webovej stránke pripomenula, že podobná situácia je aj v Európe. Podľa RTBF je západná Európa v týchto ukazovateľoch pod priemerom USA. V období 2002-2013 bolo na území Európy zaznamenaných 180 obetí masového zabíjania s použitím strelnej zbrane.

Najtragickejšou udalosťou sa stal masaker v Nórsku z 22. júla 2011, kde útoky pravicového extrémistu Andersa Behringa Breivika v Osle a na ostrove Utöya si vyžiadali 77 mŕtvych.

V USA medzi najpočetnejšie masakre z posledných rokov patria vyčíňanie strelcov na internáte v Blacksburgu vo Virginii v apríli 2007 (33 obetí), na základnej škole v Newtowne, štáte Connecticut v decembri 2012 (28 obetí) a v centre pre imigrantov v Binghamtone v štáte New York v apríli 2009 (14 obetí).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack Obama