Počet obetí zosuvu v Guatemale stúpol, nezvestných sú stovky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Masívne zosuvy pôdy zničili obec v Guatemale
K zosuvom pôdy došlo na juhovýchodnom predmestí hlavného mesta Guatemala po tom, ako oblasť zasiahli niekoľko dní trvajúce prudké dažde. Počet obetí sa zvýšil na najmenej 59, pričom úrady zároveň hlásia ďalšie stovky nezvestných. Foto: SITA/AP

GUATEMALA 4. októbra (WebNoviny.sk) – Počet obetí masívnych zosuvov pôdy v stredoamerickej Guatemale sa v nedeľu zvýšil na najmenej 59, pričom úrady zároveň hlásia ďalšie stovky nezvestných, informovala agentúra DPA. Záchranné zložky a dobrovoľníci v sobotu pokračovali v pátraní po zavalených osobách. Jeden dobrovoľný hasič zachránil svojho kolegu, ktorého počas záchranných prác predchádzajúcu noc zasypali sutiny. Dosiaľ sa podarilo záchranárom vytiahnuť 34 preživších.

Obrazom: Masívne zosuvy pôdy zničili obec v Guatemale

Prezident Alejandro Maldonado v sobotu vyzval záchranárov, aby vo svojom úsilí nepoľavovali. K zosuvom pôdy došlo v noci na piatok na juhovýchodnom predmestí hlavného mesta Guatemala po tom, ako oblasť zasiahli niekoľko dní trvajúce prudké dažde. Tie uvoľnili obrovské balvany a prúdy bahna, ktoré následne zavalili približne 125 domov v obci Santa Catarina Pinula neďaleko metropoly.

https://www.youtube.com/watch?v=yI7wwxNqgOI

Niektoré domy sa ocitli po zosuve pôdy až 20 metrov pod úrovňou okolitého terénu, uviedol šéf hasičov Fritz García-Gallont. Na záchranných prácach sa zúčastňuje približne tisíc profesionálov a dobrovoľníkov. Po približne 72 hodinách je však podľa mnohých už málo pravdepodobné, že pod troskami domov a bahnom ešte niekto prežil.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať