Nemci nezvládajú nápor utečencov, úrady varujú pred kolapsom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci
V Hanau je ubytovaných asi 700 utečencov zo Sýrie a Afganistanu. Hanau, 24. september 2015. Foto: Boris Roessler/dpa via AP

BERLÍN 5. októbra (WebNoviny.sk) – Nemecké úrady považujú za možné, že v tomto roku príde do krajiny celkovo až 1,5 milióna žiadateľov o azyl.

Zima neprinesie pokles utečencov

V poslednom štvrťroku je potrebné rátať s príchodom do 920 000 utečencov, informuje denník Bild s odvolaním sa na internú prognózu bližšie nekonkretizovaných úradov. Podľa dokumentu nemožno so zimou očakávať výraznejší pokles počtu prichádzajúcich utečencov. Spolková vláda dosiaľ vychádzala z odhadu 800 000 azylantov za celý rok 2015, pripomína agentúra DPA.

V internej správe sa píše okrem toho o možnom „kolapse“ starostlivosti o azylantov. Už teraz majú úrady ťažkosti zaobstarať naliehavo potrebné obytné bunky a sanitárne zariadenia pre prichádzajúcich utečencov.

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

Správa podľa Bildu tiež poukazuje na obavy, že tí, ktorí dostanú azyl, privedú do Nemecka aj svoje rodiny.

Vzhľadom na štruktúry rodín na Blízkom východe by to znamenalo, že každý jednotlivec z tohto regiónu by po udelení azylu priviedol časom do Nemecka v priemere štyroch až ôsmich príbuzných. Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble v nedeľu povedal, že Európa musí obmedziť počet ľudí prichádzajúcich na kontinent.

Prognóza, o ktorej informoval denník Bild, nie je známa vládnym miestam

Nemecká vláda nepozná prognózu, v zmysle ktorej by mohlo v tomto roku do spolkovej republiky doraziť až 1,5 milióna žiadateľov o azyl. Vyplýva to zo slov hovorcu spolkového rezortu vnútra Haralda Neymannsa, ktorý v pondelok na tlačovej konferencii v Berlíne na otázku jedného z novinárov odpovedal, že predmetnú informáciu denníka Bild nemôže potvrdiť.

Podľa jeho slov sa odhady z denníka nejavia ako opodstatnené, okrem iného preto, že utečenecké vlny sa zvyknú v období jeseň-zima výrazne zmierniť. Dodal, že počet prichádzajúcich žiadateľov o azyl sa môže navyše znížiť aj v dôsledku posilnenia ochrany vonkajšej hranice EÚ medzi Gréckom a Tureckom.

Otvorili tri nové strediská na posudzovanie žiadostí o azyl

Nemecký spolkový úrad pre migráciu plánuje urýchliť vydávanie rozhodnutí o udelení či neudelení azylu na základe posúdenia jednotlivých žiadostí, napísala agentúra DPA.V Berlíne, Bonne a Mannheime otvorili v pondelok pre tento účel podľa oznámenia spolkového úradu tri nové posudzovacie strediská. Ďalšia kancelária, ktorá sa nachádza v Norimbergu, pôsobí už od júla.

V každom z uvedených centier by malo pracovať 50 zamestnancov. Úradníci by sa mali v prvom rade sústreďovať na žiadateľov o azyl zo Sýrie, Iraku a Eritrey. Pri utečencoch z týchto oblastí je najvyššia šanca na udelenie azylu. Podľa vyjadrenia ministra vnútra Thomasa de Maiziera z konca augusta sa očakáva, že úrady by mohli počas nasledujúceho polroka vydať okolo 200-tisíc rozhodnutí.

Spolková kancelárka Angela Merkelová, ktorá uviedla, že Nemecko udelí azyl ľuďom unikajúcim pred občianskou vojnou v Sýrii, nedávno zaznamenala pokles popularity na štvorročné minimum, dodáva agentúra Reuters.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Wolfgang Schäuble