Video: Vo Francúzsku zabíjali povodne, hlásia aj nezvestných

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vo Francúzsku zabíjali povodne, voda zaplavila aj známu promenádu
Najmenej 17 ľudí zahynulo pri povodniach na juhu Francúzska. Záplavy postihli po prudkých lejakoch najmä obce v oblasti Azúrového pobrežia. Záplavy zasiahli aj mestá Cannes a Nice, kde boli viaceré ulice neprejazdné. Známa Anglická promenáda v Nice sa ocitla pod vodou a niekoľko vozidiel, ktoré tam boli zaparkované, odnieslo do mora. Foto: SITA/AP

PARÍŽ 5. októbra (WebNoviny.sk) – Najmenej 21 ľudí zahynulo cez víkend pri povodniach na juhu Francúzska. Všetkých nezvestných sa medzičasom podarilo nájsť, medzi obeťami sú aj jedna občianka Talianska, Brit a Portugalčan. Informáciu priniesla tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na prefekta departementu Alpes-Maritimes Adolphea Colrata.

Plné ruky práce mali v pondelok zainteresovaní s odstraňovaním následkov prírodnej katastrofy, ktorá narušila plynulosť železničnej dopravy na prímestských tratiach napríklad v Nice a Cannes, ale zanechala aj nepríjemný zápach v dôsledku vyplaveného bahna na asi 30 km dlhom úseku Azúrového pobrežia. Brány asi 20 školských zariadení zostali dnes uzavreté.

Ani len odhady rozsahu materiálnych škôd zatiaľ nie sú k dispozícii. Zväzová organizácia francúzskych poisťovní však dnes prisľúbila, že vzhľadom na škody spôsobené aj na obytných domoch, bytových jednotkách a firemných sídlach bude vybavovať poškodených čo najrýchlejšie.

Francúzsky prezident Francois Hollande v meste Biot, ktoré navštívil spolu s ministrom vnútra Bernardom Cazeneuvom, uviedol, že situácia na mnohých uliciach nie je naďalej bezpečná, a vyzval ľudí na pozornosť a opatrnosť.

Obrazom: Záplavy vo Francúzsku

V zatopených oblastiach sa rabuje

Francúzske úrady zatkli deväť osôb, ktoré po povodniach rabovali v domoch a obchodoch na juhu Francúzska. Ako v pondelok informovala agentúra Reuters, približne 5000 domov je stále bez dodávok elektrického prúdu. Ešte v nedeľu večer zápasilo s výpadkami prúdu vyše 70 000 domácností.

Minister vnútra Bernard Cazeneuve, ktorý postihnutú oblasť navštívil v nedeľu spoločne s prezidentom Hollandom, v pondelok pre rozhlasovú stanicu Europe 1 uviedol, že do pátracej a záchrannej operácie v oblasti bolo nasadených zhruba 300 policajtov a 543 hasičov.

Prezident Hollande v nedeľu informoval, že vláda na svojom zasadnutí túto stredu vyhlási departement Alpes-Maritimes za oblasť prírodnej katastrofy, čo urýchli odstraňovanie jej následkov i odškodňovanie obyvateľov.

Video: Voda sa valila aj ulicami Cannes

https://www.youtube.com/watch?v=1jFRbof2ytc

Štát prisľúbil podporu

Záplavy postihli po prudkých lejakoch najmä obce v oblasti Azúrového pobrežia. Hollande potvrdil predošlé vyhlásenie premiéra Manuela Vallsa, sľubujúce plnú podporu štátu pri odstraňovaní následkov a záchranných operáciách.

Z mesta Mandeliue-la Napoule neďaleko Cannes hlásili sedem obetí, ktoré podľa predpokladov prišli o život, keď sa snažili dostať svoje autá do bezpečia. V meste Vallauris-Golfe-Juan objavili troch mŕtvych vo vozidle, v ktorom sa pokúšali prejsť cez zaplavený tunel. Traja ľudia sa utopili v domove dôchodcov v meste Biot, tri úmrtia hlásili z Cannes a jedného mŕtveho v táborisku v Antibes.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe François Hollande