Rusko: Čiernomorská flotila môže zablokovať pobrežie Sýrie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Čiernomorská flotila, Sevastopoľ
Foto: SITA/AP

MOSKVA 5. októbra (WebNoviny.sk) – Podpredseda branného výboru ruskej Štátnej dumy Vladimir Komojedov v pondelok v Moskve vyhlásil, že ruská Čiernomorská flotila by mohla byť v Sýrii nasadená na blokádu pobrežia a prepravu munície. Komojedov, ktorý je bývalým veliteľom Čiernomorskej flotily, uviedol, že nie je vylúčené ani jej nasadenie na delostreleckú paľbu.

Rusko minulú stredu spustilo nálety na pozície povstalcov bojujúcich proti vláde súčasného sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorého je spojencom. Podľa ruského ministerstva obrany ruské lietadlá už výrazne narušili systém velenia a materiálno-technického zabezpečenia povstalcov a poškodili aj infraštruktúru určenú na výcvik samovražedných atentátnikov.

Podľa admirála Komojedova k použitiu Čiernomorskej flotily vo veľkom rozsahu v tejto operácii nedôjde, ale pripustil jej nasadenie na blokádu pobrežia Stredozemného mora i na delostrelecké útoky, pričom však poznamenal, že zatiaľ by to nemalo význam, keďže „teroristi sú zatiaľ vo vnútrozemí“.

Dodal, že počet lodí nasadených do operácií v Sýrii bude závisieť od intenzity bojov. Nateraz označil ich počet za dostatočný a efektívny. Vyslovil však predpoklad, že do operácií proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) sa zapoja aj ďalšie ruské lode, ktoré budú do oblasti dodávať materiálno-technické zabezpečenie a muníciu.

V Sýrii možno bojujú aj Rusi

Komojedov pripustil, že do bojov v Sýrii by sa po boku Asadovej armády mohli zapojiť aj dobrovoľníci z Ruskej federácie. Spresnil, že v brigáde alebo pluku dobrovoľníkov by mohli slúžiť aj ľudia, ktorí získali bojové skúsenosti v Donbase, na východe Ukrajiny.

V ruských médiách sa objavili zatiaľ nepotvrdené správy, že v radoch sýrskych vládnych jednotiek boli zaznamenaní aj dobrovoľníci, ktorí pred tým bojovali na Ukrajine. V rozhovore pre agentúru Interfax Komojedov uviedol, že dobrovoľníci „sa nedajú zastaviť: v radoch sýrskej armáde sa určite objaví aj formácia z ruských dobrovoľníkov“. Poznamenal, že dobrovoľníkov teraz do Sýrie – okrem ideí – láka aj možnosť „nie zle zarobiť“.

Agentúra Interfax napísala, že dobrovoľníci bojujúci na strane sýrskej vládnej armády dostávajú denne ako žold 50 dolárov. Admirál podotkol, že na strane protivládnych povstalcov v Sýrii – vrátane jednotiek IS – bojuje podľa ruských tajných služieb 2500-5000 ľudí z Ruska a krajín Spoločenstva nezávislých štátov.

Bojová príprava ruskej armády stúpa

Ruské ministerstvo obrany koncom septembra informovalo, že v Stredozemnom mori sa v dohľadnom čase uskutoční cvičenie ruskej námornej flotily, do ktorého sa zapojí aj raketový krížnik Moskva. Agentúra Reuters vtedy spresnila, že cvičenie sa uskutoční vo východnom Stredomorí, v blízkosti sýrskeho prístavu Lázikíja, využívaného teraz Ruskom na dodávky vojenskej pomoci pre sýrsku vládu.

Ako informovala agentúra TASS, ministerstvo upozornilo, že „intenzita bojovej prípravy“ ruskej armády tradične stúpa v mesiacoch september a október. Dodalo tiež, že plán vojenských cvičení bol schválený ešte koncom vlaňajška. V rámci námorných manévrov bude flotila plniť približne 40 úloh vrátane raketovej a delostreleckej paľby na vodné a vzdušné ciele.

Nacvičovať sa budú aj úlohy súvisiace s obranou pred loďami, ponorkami a lietadlami, či s pátracími a záchrannými operáciami. Ministerstvo poznamenalo, že oblasť, kde sa cvičenie bude konať, bude vopred vyhlásená za uzavretú zónu, a to na mori aj vo vzduchu – v súlade s požiadavkami medzinárodného morského práva.

Rusko podniklo ďalšie nálety

Ruské lietadlá podnikli za posledných 24 hodín nad sýrskym územím 25 misií, pričom zasiahli deväť cieľov extrémistickej organizácii Islamský štát (IS). Ako v Moskve informoval hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov, ruské lietadlá zasiahli veliteľské stanovište jednej z formácií IS v provincii Lázikíja. Objekt bol presným zásahom úplne zničený.

Zničené boli aj tri delostrelecké zbrane a sklady munície a vojenskej techniky v provincii Idlib. Podľa Moskvy povstalci prišli o približne 30 kusov obrnenej techniky a áut vrátane tankov T-55. Na misiách sa zúčastnili lietadlá typu Su-34, Su-24M a Su-25, ktorým sa podarilo zničiť aj ďalšie tri objekty IS v provincii Homs.

Konašenkov spresnil, že všetky vzdušné údery sú zamerané na zlikvidovanie alebo narušenie systému materiálno-technického zabezpečenia IS, ako aj na dezorganizáciu velenia islamistov. Nálety na pozície povstalcov bojujúcich proti vláde prezidenta Asada spustilo Rusko minulú stredu. Moskva je Asadovým spojencom.

Sýrski povstalci žiadajú protiruskú koalíciu

Sýrske povstalecké skupiny vrátane vplyvnej islamistickej frakcie Ahrár aš-Šám vyzvali štáty v danom regióne, aby vytvorili spojenectvo proti Rusku a Iránu. Povstalci, medzi ktorými sa nachádzajú aj skupiny zastrešené organizáciou Slobodná sýrska armáda, vo svojom vyhlásení napísali, že je potrebná spolupráca v boji proti „rusko-iránskej aliancii okupujúcej Sýriu“.

Vyhlásenie podpísalo 41 povstaleckých skupín, ale nenachádza sa medzi nimi krídlo medzinárodnej teroristickej siete al-Káida nazvané Front an-Nusra, ktoré tvorí povstaleckú koalíciu s Ahrár aš-Šám. Táto koalícia dobyla väčšinu provincie Idlib na severozápade Sýrie.

Vo vyhlásení nie sú vymenované štáty, ktoré by mali byť súčasťou spojenectva proti Rusku a Iránu, ale je známe, že povstanie proti Asadovi podporuje Turecko, Saudská Arábia a Katar.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia