Pred útokom na nemocnicu žiadali Afganci pomoc od USA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nemocnica v Kundúze
Foto: SITA/AP

WASHINGTON 5. októbra (WebNoviny.sk) – Afganské bezpečnostné sily požiadali o leteckú podporu Spojených štátov počas operácie zameranej na vytlačenie bojovníkov hnutia Taliban z mesta Kundúz, a to krátko pred sobotňajším útokom na miestnu nemocnicu, pri ktorom zahynulo 22 ľudí a desiatky utrpeli zranenia. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters s odvolaním sa na amerického veliteľa spojeneckých vojsk v Afganistane.

Afganci požiadali o podporu USA

Generál John Cambell, ktorý povedal, že armáda sa zaručí za transparentné vyšetrenie celého incidentu, nešpecifikoval, či bola terčom amerického náletu nemocnica medzinárodnej humanitárnej organizácie Lekári bez hraníc (MSF).

„Zistili sme, že 3. októbra afganské sily oznámili, že sú pod paľbou nepriateľa a požiadali o leteckú podporu jednotky USA,“ povedal Campbell novinárom na dnešnom brífingu. „Potom bol uskutočnený letecký úder na eliminovanie hrozby Talibanu a omylom bolo zasiahnutých niekoľko civilistov,“ doplnil s tým, že nad stratou civilných životov vyjadruje „najhlbšiu sústrasť“.

Cambellovo pondelňajšie vyjadrenie sa odlišuje od pôvodných informácií, podľa ktorých boli ohrození americkí vojaci a k útoku došlo v ich záujme. Generál potvrdil, že v čase incidentu americkí vojaci neboli pod paľbou Talibanu. Bojovníci fundamentalistického hnutia Taliban obsadili Kundúz 28. septembra. Afganským silám sa ich s americkou podporou podarilo z mesta takmer úplne vytlačiť.

Útok na nemocnicu sa stal počas bojov

K opakovaným náletom na nemocnicu MSF v priebehu zhruba jednej hodiny došlo v čase, keď v Kundúze prebiehali boje medzi militantmi z Talibanu a afganskými bezpečnostnými zložkami, podporovanými medzinárodnými silami pod vedením USA.

Hovorca síl USA v Afganistane pripustil len to, že americká armáda v noci z piatka na sobotu vykonala v Kundúze nálet na bojovníkov hnutia Taliban, ktorý „mohol mať za následok vedľajšie škody na neďalekom zdravotníckom zariadení“. Afganská strana tvrdí, že bojové vrtuľníky opätovali paľbu bojovníkov Talibanu, ktorí sa v nemocnici skrývali. Podľa MSF sa však v objekte v čase bombardovania žiadni povstalci nenachádzali.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať