Srbsko: Riešenie krízy nie je v plotoch, ale v spolupráci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci na Chorvátsko Srbských hraniciach
Utečenecká situácia na hraničných priechodoch medzi Chorvátskom a Srbskom. Foto: SITA/AP

BELEHRAD 5. októbra (WebNoviny.sk) – O utečeneckej kríze nejestvuje v Európskej únii jednotný názor a kandidátska krajina na členstvo v únii, akou je Srbsko, sa musí rozhodnúť, príklad ktorých európskych štátov chce nasledovať. Na konferencii o otázkach súvisiacich s krízou okolo utečencov a ich tranzitnej trase cez Balkán to v pondelok v Belehrade vyhlásil srbský premiér Aleksandar Vučič.

Riešenie treba hľadať v spolupráci

Pri zohľadnení postojov Grécka, Chorvátska, Maďarska a Nemecka sa zdá, že prisťahovalecká politika únie nemá hlavnú líniu. Obrovská vlna migrantov, ktorá však nie je poslednou, stavia migračnú politiku únie i Srbska pred veľké výzvy, riešenie však neslobodno hľadať v plotoch a drôtených prekážkach, ale v spolupráci, zdôraznil predseda srbskej vlády.

Srbsko podľa Vučičových slov nemieni vstupovať do sporov so susedmi, ktorí stavajú ploty, avšak neteší sa z využitia nacionalizmu v predvolebnej kampani. Naša krajina sa aj doteraz správala k migrantom ľudsky a solidárne a mieni im poskytnúť pomoc aj v budúcnosti, dodal.

Viac pozornosti by sa malo venovať deťom

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

V prvých deviatich mesiacoch roka 2015 registrovali v krajine viac ako 172-tisíc migrantov, čo je v porovnaní s predchádzajúcim rokom 7,4-násobok. Zväčša z Macedónska prichádza denne 2000-3000 nových migrantov, v priebehu uplynulého víkendu dosiahol ich počet viac ako 10-tisíc, informoval podľa tlačovej agentúry MTI Vučič.

Srbský ombudsman Saša Jankovič vyzval prítomných na konferencii, aby venovali viac pozornosti deťom prichádzajúcim z vojnovými konfliktami zmietaných oblastí, pretože iba v tomto roku dorazilo bez rodičov do Srbska okolo 5000 maloletých migrantov.

Vedúci delegácie Európskej únie v Srbsku Michael Davenport upozornil, že pravdepodobne na medzinárodnej konferencii v Luxemburgu 8. októbra sa zrodí rozhodnutie o zriadení finančného fondu na podporu krajinám ležiacim na trase využívanej migrantmi.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Aleksandar Vučič