Hotel v jemenskom Adene bol terčom útoku, IS udrel v Saná

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jemen
V adenskom hoteli al-Kasr stráženom vojakmi Spojených arabských emirátov sa zdržiaval aj jemenský viceprezident a premiér Chálid Baháh. Foto: SITA/AP

ADEN 6. októbra (WebNoviny.sk) – Neznámi ozbrojenci zaútočili v utorok raketami na hotel v juhojemenskom Adene, v ktorom sídlia vysokopostavení predstavitelia medzinárodne uznanej vlády Jemenu. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na správy miestnych obyvateľov.

V adenskom hoteli al-Kasr stráženom vojakmi Spojených arabských emirátov (SAE) sa zdržiaval aj jemenský viceprezident a premiér Chálid Baháh, najvyššie postavený činiteľ medzinárodne uznávanej vlády, ktorý sa zdržiava na území Jemenu.

Baháh ani jeho kolegovia neutreli žiadne zranenia. Po útoku ich z hotela evakuovali vrtuľníkmi. Prvá zo striel zasiahla bránu hotela, zatiaľ čo ďalšia objekty využívané jednotkami SAE, ktoré sú súčasťou koalície pod vedením Saudskej Arábie.

https://www.youtube.com/watch?v=cf4LzG7rE1U

Zahynuli prevažne saudskoarabskí vojaci

Podľa správ miestnych médií pri utorkovom ostreľovaní zahynulo najmenej 18 ľudí, prevažne vojakov SAE. Predstavitelia tejto arabskej krajiny útok odsúdili a obvinili z neho jemenských šiitských povstalcov a ich spojencov.

Hlava medzinárodne uznanej vlády – prezident Abd Rabbuh Mansúr Hádí – sa podľa dostupných informácií nenachádza v Adene, ale v spojeneckej Saudskej Arábii.

Prístav Aden sa stal dočasným sídlom Hádího vlády, keďže hlavné mesto krajiny Saná ovládajú šiitskí povstalci podporovaní Iránom. Sunnitská koalícia vedená Saudskou Arábiu sa usiluje o to, aby Hádího vláda opäť získala kontrolu nad celým Jemenom.

Islamský štát zaútočil v hlavnom meste

Sedem ľudí zomrelo v utorok v dôsledku samovražedného útoku na mešitu v hlavnom meste Jemenu Saná. Oznámila to tlačová agentúra spravovaná príslušníkmi šiitského hnutia húsíov s tým, že k zodpovednosti za útok sa bezprostredne prihlásilo extrémistické hnutie Islamský štát (IS).

Podľa oznámenia tohto jemenského média, na ktoré sa odvoláva agentúra Reuters, bola cieľom útoku mešita an-Núr na predmestí an-Nahda v severozápadnej časti metropoly.

Islamský štát vo vyhlásení vydanom krátko po útoku uviedol, že pri ňom utrpeli zranenia alebo zomreli desiatky húsíov pripravených odísť na front. Jeho terčom bola miestna univerzita an-Núr.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať