Nemecko: Za migrantmi príde veľké množstvo ich žien a detí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: SITA/AP

BERLÍN 7. októbra (WebNoviny.sk) – K státisícom prevažne mužských migrantov, ktorí prišli tento rok do Nemecka, sa časom pripojí veľké množstvo rodinných príslušníkov. Takýto vývoj očakáva nemecká ministerka pre rodinu Manuela Schwesigová. „Očakávame, že bude nasledovať veľmi veľa žien a detí,“ uviedla ministerka, ktorá vo vláde konzervatívnej kancelárky Angely Merkelovej zastupuje koaličných sociálnych demokratov (SPD).

Schwesigová zdôraznila, že ženám a deťom utečencov musí byť zaistená prioritná ochrana. Podľa jej názoru je preto potrebné do integračných kurzov pre nových prisťahovalcov zahrnúť aj problematiku rovnosti mužov a žien, informovala agentúra DPA.

Štáty Európskej únie by mali uľahčiť spájanie partnerov a detí utečencov s rodinnými príslušníkmi, ktorí sa už nachádzajú na území únie. Uviedol to vysokopostavený predstaviteľ Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Volker Türk, ktorého v stredu citovala agentúra DPA.

„Je obzvlášť dôležité spájanie rodín dohromady zjednodušovať namiesto sťažovania,“ povedal riaditeľ oddelenia UNHCR pre medzinárodnú ochranu v utorok večer pre rakúsku stanicu ORF. Türk tým reagoval na vyjadrenie nemeckej ministerky Schwesigovej.

Odhady počtov prichádzajúcich sa líšia

Oficiálne odhady nemeckých úradov hovoria o tom, že by do konca roku mohlo prísť do krajiny až 800 000 migrantov. Nemecké médiá v pondelok dokonca špekulovali o tom, že by novoprichádzajúcich mohlo byť až 1,5 milióna, prevažne mladých mužov zo Sýrie a Afganistanu.

Nemecké ministerstvo vnútra spochybnilo oprávnenosť takýchto vysokých odhadov. Tie podľa neho nemožno zakladať len na mimoriadne vysokom počte migrantov, ktorí do Nemecka dorazili v priebehu septembra. Odbory nemeckých učiteľov dnes odhadli, že v nasledujúcich 12 mesiacoch pribudne do škôl v krajine okolo 300 000 detí z radov nových migrantov. To si bude podľa odborárov vyžadovať zamestnanie dodatočných 25 000 učiteľov.

Nemecko bude potrebovať nové domy i školy

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

Denník Bild s odvolaním sa vyjadrenia skupiny zloženej zo 40 expertov napísal, že Nemecko bude pre utečencov potrebovať 350 000 až 400 000 nových domov, 1000 škôl, dodatočných 20 000 verejných zamestnancov, 15 000 policajtov, 50 000 sociálnych pracovníkov, 6000 lekárov, 10 000 nemocničných lôžok a 68 000 miest v zariadeniach pre deti v predškolskom veku.

Tieto prognózy by platili, ak by do Nemecka do konca roku dorazilo 1,5 milióna migrantov, uviedla agentúra DPA.

O azyl požiadalo v septembri 43.071 ľudí

Nemecké ministerstvo vnútra zaevidovalo v septembri 43.071 žiadostí o poskytnutie azylu, čo predstavuje 126-percentný nárast oproti rovnakému mesiacu minulého roka. Napísala to agentúra Reuters s odvolaním sa na stredajšie oznámenie rezortu vnútra.

Za september tohto roka podľa oznámenia pricestovalo do Nemecka a zaregistrovalo sa prostredníctvom tzv. systému EASY približne 164-tisíc ľudí, čím sa počet migrantov zaevidovaných v tomto systéme od začiatku tohto roka do septembra zvýšil na 577-tisíc.

Ide o prvý krok, ktorý majú urobiť utečenci po príchode do Nemecka ešte pred tým, než vyplnia riadnu žiadosť o azyl.

Agentúra Reuters upozornila, že ministerstvo nezverejnilo celkový počet utečencov, ktorí v septembri prišli na územie Nemecka. Podľa odhadov to má byť až 280-tisíc ľudí.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia