Separatisti na Ukrajine preložili voľby, Rusko to víta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vojnou zmietaná Ukrajina
Na východe Ukrajiny panuje prerušovaný mier, ktorý ľudia využívajú aj na to, aby opustili svoje domovy. Kyjev v piatok obvinil Rusko s vysielania ďalších tankov a vojakov na východ Ukrajiny. Do nepokojnej oblasti podľa hovorcu ukrajinskej armády prešlo 20 tankov, desať protiraketových systémov a niekoľko autobusov s vojakmi, Ukrajina, 20. Feb., 2015. Foto: SITA/AP

DONECK 6. októbra (WEbNoviny.sk) – Vedenia samozvaných republík na východe Ukrajiny – Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) – sa dohodli na odložení volieb do miestnych samospráv až na budúci rok. Informovala o tom agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na Luhanské informačné centrum.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Proseparatistická agentúra DAN s odvolaním sa nemenované zdroje uviedla, že voľby sa uskutočnia vo februári budúceho roku. Podľa pôvodných plánov sa voľby mali konať v DĽR konať 18. októbra a v LĽR 1. novembra. Rusko rozhodnutie víta, povedal v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Zmena termínu konania volieb bola v utorok jednou z hlavných tém rokovania kontaktnej skupiny pre urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny, ktoré sa konalo v bieloruskom Minsku. Pravdepodobnosť, že vedenia oboch proruských republík budú súhlasiť s odkladom hlasovania, pripustil v pondelok aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. „Signály o tom už sú,“ vyhlásil.

Na Ukrajine sa voľby do miestnych samospráv uskutočnia 25. októbra. Budú sa konať na celom území krajiny okrem anektovaného Krymu a okupovaných okresov Doneckej a Luhanskej oblasti na východe štátu.

O termíne ich konania rozhodol v júli ukrajinský parlament. Zámer proruských separatistov usporiadať na „svojom“ území „nezákonné a podvodné voľby“ vtedy ukrajinský prezident Petro Porošenko označil za ďalší pokus Ruska podkopať mierové dohody.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dmitrij PeskovPetro PorošenkoSergej Lavrov