Maďari vyšli s iniciatívou, žiadajú referendá o migrantoch

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Chorvátsko zvážalo migrantov k maďarskej hranici
Chorváti začali zvážať migrantov autobusmi k hraniciam Maďarska. Ďalší migranti cestovali k maďarským hraniciam vlakom. Maďarsko, 18. september 2015. Foto: SITA/AP

BUDAPEŠŤ 6. októbra (WebNoviny.sk) – Nezáväzné referendá alebo ľudové konzultácie o riešení situácie okolo utečencov navrhuje v jednotlivých členských krajinách Európskej únie maďarské provládne Fórum občianskeho zomknutia (CÖF) a Verejnoprospešná nadácia občianskeho zomknutia (CÖKA).

Vyplýva to z obsahu otvorených listov, ktoré spomínané subjekty adresovali premiérom všetkých 28 členských štátov EÚ a o ktorých informovala tlačová agentúra MTI.

Švédi sú v Európe výnimkou

Hlavní činitelia tejto iniciatívy v utorok na tlačovej konferencii v Budapešti uviedli, že výsledky prieskumov verejnej mienky naznačujú, že väčšina európskych občanov s výnimkou Švédov sa domnieva, že je potrebné zastaviť migračnú vlnu.

Iniciátori sa domnievajú, že lídri únie nekonajú v súlade s názormi občanov, preto by bolo potrebné, aby ľudia mohli prejaviť svoj názor o migrácii hospodárskeho charakteru priamym spôsobom. Súčasne zdôraznili, že aj naďalej podporujú prijatie ľudí, ktorí sú na úteku pred vojnovými konfliktmi.

Svedomie európskych vlád a občanov môže byť čisté iba vtedy, ak ľudia priamo vyjadria svoj názor a väčšinou zaujmú stanovisko voči novodobej hospodárskej a kultúrnej, náboženskej invázii na starý kontinent, vyplýva z textu listu, ktorého text odznel na tlačovej konferencii.

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

Migrácia je vraj dôsledkom plánu

Iniciátori zdôvodnili, prečo v danej situácii považujú práve plebiscit za vhodnú formu prejavenia názorov občanov, a deklarovali, že by sa v referende malo rozhodnúť okrem iného, či sa na migračné vlny v Európe treba pozerať ako na možnosť alebo nebezpečenstvo.

Súčasne zaznel aj názor, že súčasný pohyb rádovo desiatok, stoviek tisícov ľudí smerom do Európy nemôže byť náhodou, ale dôsledkom plánu.

Hovorilo sa však aj o aktivitách maďarských iniciátorov smerom k Európskej komisii a Európskemu parlamentu, vrátane nesúhlasu s problematickým prerozdeľovaním utečencov podľa záväzných kvót, ktoré za istých okolností, pri zvažovanom stanovení miesta trvalého pohybu pre migrantov, môže byť v rozpore s jedným zo zásadných pilierov únie – právom na slobodu pohybu.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať