Unesení Česi vraj žijú, podľa všetkého sú stále v Libanone

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: SITA/AP

PRAHA 7. októbra (WebNoviny.sk) – Česká tajná služba a bezpečnostné zložky dostali prednedávnom čiastkové dobré správy týkajúce sa pätice Čechov unesených v júli v libanonskom údolí Bikáa. Všetci žijú a podľa všetkého sú naďalej v Libanone, napísal v stredu spravodajský server Novinky.cz.

„Naši dostali informácie a dokonca aj dôkazy o tom, že tí Česi sú nažive, nie však priamo od únoscov, ale cez sprostredkovateľov,“ povedal v utorok denníku Právo dôveryhodný zdroj z českej bezpečnostnej sféry, ktorý je oboznámený s dianím v tomto prípade. Z jeho slov možno vyvodiť, že vyjednávanie o prepustení piatich mužov naďalej intenzívne prebieha. Môže ho však zmariť dianie nie v Libanone, ale priamo v ČR.

Stále pravdepodobnejším dôvodom únosu Čechov je podľa zdroja denníka Právo úsilie Libanončanov o výmenu svojho krajana Alího Fajáda zadržiavaného v ČR, alebo aspoň zabránenie jeho vydaniu do USA ako údajného spolupracovníka teroristov. Libanon totiž už verejne priznal, že Fajád je spolupracovníkom tamojšej vojenskej tajnej služby.

Pražský mestský súd v septembri však aj po druhýkrát povolil jeho vydanie do Spojených štátov, a to aj s ďalšími dvoma cudzincami, Faouzim Jaberom a Chalídom Marabím, ktorí sú v USA takisto obvinení z podpory terorizmu. Ak nadriadený pražský vrchný súd septembrový verdikt mestského súdu potvrdí a svoj súhlas s vydaním trojice cudzincov dá aj minister spravodlivosti Robert Pelikán, ich vydaniu do USA už nič nezabráni, píšu Novinky.cz.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia