Rusi nasadili flotilu, na islamistov páli z 1500 kilometrov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sýria
Nálety ruského letectva zasiahli aj základňu sýrskej opozičnej armády. Foto: SITA/AP

BEJRÚT 7. októbra (WebNoviny.sk) – Vojnové lode ruskej Kaspickej flotily ostreľovali pozície extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii a zasiahli pritom všetky stanovené ciele. Uviedol to v stredu ruský prezident Vladimir Putin na stretnutí s ministrom obrany Sergejom Šojgu. Putin ocenil, že ciele v Sýrii boli zasiahnuté zo vzdialenosti 1500 kilometrov. Zásahy vysokopresnými zbraňami podľa neho svedčia o kvalite produkcie zbrojného priemyslu i o kvalitnej príprave vojakov.

Ruský prezident súčasne vyhlásil, že konflikty toho druhu, aký sa odohráva v Sýrii, sa musia skončiť politickým riešením.

Šojgu na stretnutí uviedol, že štyri lode Kaspickej flotily vypálili na pozície IS v Sýrii spolu 26 rakiet. Putin v reakcii na to podľa agentúry Reuters povedal, že ešte je priskoro na hodnotenie výsledkov ruskej operácie v Sýrii. Vyslovil predpoklad, že ruské letectvo bude podporovať pozemné operácie sýrskej armády.

Chcú spolupracovať so sýrskou armádou i USA

Na schôdzke, ktorú odvysielala televízie Rossija 1, ruský prezident vyhlásil: „Čo sa týka ďalšej práce, ako sme sa dohodli, predpokladám, že bude synchronizovaná s krokmi sýrskej armády na zemí a vojensko-kozmické sily budú efektívne podporovať ofenzívnu operáciu sýrskej armády“. Putin nariadil ministrovi Šojgu, aby v súvislosti s vývojom v Sýrii pokračoval v spolupráci s USA, Tureckom, Saudskou Arábiou, Iránom a Irakom.

Ruský minister obrany poznamenal, že bez súčinnosti všetkých krajín, ktoré sa zapojili do boja proti IS v Sýrii, nie je možné dosiahnuť úspech. Dodal, že v utorok sa uskutočnilo stretnutie vojenských atašé týchto krajín, na ktorom ruská strana navrhla zdieľať informácie o už zistených baštách islamistov v záujme toho, aby nálety na ich pozície boli efektívne.

This night the ship strike group of the Russian Navy consisting of the Dagestan missile ship, the small-sized missile ships Grad Sviyazhsk, Uglich, Veliky Ustyug launched cruise missiles against ISIS infrastructural facilities in Syria from the assigned district of the Caspian Sea.The firing was conducted by high-precision ship missile systems Kalibr NK, the cruise missiles of which engaged all the assigned targets successfully and with high accuracy. The missile ship Dagestan (project 11661) was the flag ship of the ship strike group. Its displacement constitutes about 2 000 tons, its length is over 100 meters. The ship is equipped with a modern high-accuracy missile system Kalibr NK capable of engaging targets by cruise missiles located on all the territory of Syria with the accuracy of up to 3 meters. The cruise missiles fly at the altitudes of up to 50 meters following the terrain.The missile ship Dagestan is capable of task performance at the distance of 4 000 km from the permanent base.The displacement of small-sized missile ships Grad Sviyazhsk, Uglich, Veliky Ustyug (project 21631) is 1 000 tons, their length is over 70 meters. The main strike weapon of the ships of this type is the Kalibr NK high-precision ship missile system, which allows to engage targets day and night in bad hydrometeorological conditions.#Syria #ISIS #ВМФ #ИГИЛ #КФлPosted by Минобороны России on 7. október 2015

Súčasne poznamenal, že koalícia vedená Spojenými štátmi podniká útoky na islamistov v Sýrii už vyše roka, ale zatiaľ „nevidno hmatateľný výsledok“. Šojgu na schôdzke informoval, že ministerstvo obrany je pripravené začať s americkým partnerským rezortom koordináciu v oblasti boja s IS. Spresnil, že sa uskutočnila spoločná videokonferencia, na ktorej sa hovorilo ako na túto tému, tak aj o návrhu americkej strany o spôsoboch koordinácie pri operáciách v Sýrii.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že návrhy USA na koordináciu krokov v boji proti IS „môžu byť prijaté“. Uviedol to v Moskve hovorca rezortu Igor Konašenkov. Spresnil, že ruský rezort operatívne preskúmal návrhy predložené Pentagónom ohľadne koordinácie postupu na území Sýrie. Podľa Konašenkova treba len spresniť technické detaily, čomu sa ešte dnes budú venovať experti oboch strán.

V stredu uskutočnili prvú koordinovanú operáciu

Sýrske pozemné jednotky s podporou ruského letectva uskutočnili v stredu viacero útokov na pozície vzbúrencov v Sýrii. Podľa agentúry Reuters ide o prvú koordinovanú operáciu oboch krajín od minulej stredy, keď sa do bojov v Sýrii zapojilo Rusko. Ruské letectvo podniklo útoky v niektorých častiach severozápadnej provincie Hamá a v priľahlých oblastiach provincie Idlib. Ich cieľom boli najmä oblasti ležiace pozdĺž diaľnice, ktorá spája juh Sýrie s jej severom a na západe krajiny prechádza dôležitými mestami, uviedol šéf humanitárnej organizácie SOHR Rámí Abdal Rahmán.

Pri útokoch raketami zem-zem boli podľa SOHR zasiahnuté najmenej štyri bojové postavenia vzbúrencov a v tejto oblasti stále prebiehajú prudké pozemné boje. „Informácie o postupe pozemných (vládnych) síl zatiaľ nemáme, ale pri leteckých útokoch boli zasiahnuté vozidlá a základne vzbúrencov,“ povedal Abdal Rahmán.

Agentúra Reuters priniesla minulý týždeň informáciu, že spojenci sýrskeho prezidenta Bašára Asada vrátane iránskych síl pripravujú v Sýrii pozemnú ofenzívu, ktorej cieľom je podpora sýrskych vládnych jednotiek v boji proti vzbúrencom. Podľa SOHR, ktorého aktivisti sledujú dianie priamo v Sýrii, sa dnešného pozemného útoku zúčastnili „sily režimu“ a ich spojenci bez viditeľnej angažovanosti ruských jednotiek.

Rusko, ktoré je hlavným spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada, podniká už týždeň vzdušné útoky v Sýrii, pričom Moskva tvrdí, že bombarduje výlučne pozície teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Predstavitelia umiernenej sýrskej opozície a Západ však tvrdia, že Rusi útočia na iné skupiny vzbúrencov, pričom hlavným cieľom ich vojenských operácií v Sýrii je záchrana režimu Bašára Asada.

Moskva dosiaľ nedostala od Bagdadu oficiálnu žiadosť o to, aby ruské letectvo začalo uskutočňovať útoky na ciele extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v Iraku. Napísala do v stredu agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova.

USA museli presmerovať vojenské lietadlo, aby sa v Sýrii vyhlo Rusom

Najmenej jedno americké vojenské lietadlo zmenilo nedávno svoju trasu nad Sýriou, aby sa nedostalo do nebezpečnej blízkosti ruských vojenských lietadiel. Oznámil to v stredu Pentagón.

Jeho hovorca, kapitán námorníctva Jeff Davis, podľa agentúry AP uviedol, že nemôže zverejniť podrobnosti ani povedať, koľkokrát k uvedenej situácii došlo. Pripomenul, že americké lietadlá pokračujú denne v náletoch a ďalších misiách nad Sýriou. Priznal však, že vzdušné operácie sa museli prispôsobiť tomu, že tam začali lietať Rusi.

Podľa hovorcu toto vysvetľuje záujem amerického ministerstva obrany o ďalšie rokovanie s ruskými predstaviteľmi. Chcú sa dohodnúť na tom, ako zabrániť takýmto incidentom a prípadnej neúmyselnej zrážke vo vzduchu nad Sýriou.

Jedno kolo rokovaní sa uskutočnilo 1. októbra a žiadne ďalšie rokovanie nie je zatiaľ naplánované, dodala AP.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Vladimir Putin
Firmy a inštitúcie Islamský štát