Terorista zo sekty Óm šinrikjó sa vydal japonskej polícii

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Makoto Hirata
Makoto Hirata Foto: SITA/AP

TOKIO 1. januára (WEBNOVINY) – Člen japonskej sekty Óm šinrikjó, ktorá uskutočnila v roku 1995 útok nervovým plynom na metro v Tokiu, sa po vyše 16 rokoch na úteku sám prihlásil na polícii.

V nedeľu o tom informovala agentúra Kjódo. Štyridsaťšesťročný, ktorý sa skrýval od mája 1995, prišiel na políciu pár minút pred Novým rokom.

Hirata bol jedným z troch členov sekty, ktorí boli doteraz na úteku. Na polícii sa podľa vlastných slov prihlásil, pretože už potreboval blízkosť ľudí. Polícia ho ihneď zadržala. Lídra sekty Šókó Asaharu a 12 jeho prívržencov odsúdili na trest smrti obesením.

Makoto Hirata
Foto: SITA/AP

Príslušníci sekty v marci 1995 simultánne odpálili bomby s nervovým plynom sarínom na piatich staniciach metra v Tokiu.

O život prišlo 12 ľudí, tisíce ochoreli. Niektorí majú dodnes vážne zdravotné následky. Hirata je podozrivý z únosu a vraždy notárskeho úradníka ako aj zo zabitia policajta.

Náboženské hnutie Óm šinrikjó založil v roku 1984 Šókó Asahara. Extrémistická sekta sa do značnej miery zakladala na budhizme a mierne aj na hinduizme.

V roku 2000 sa sekta zriekla násilných činov, ospravedlnila sa obetiam a ich rodinám a premenovala sa na organizáciu Aleph. Stovky jej členov napriek tomu zostali pod dohľadom polície.

Video: Rekonštrukcia útoku na tokijské metro podľa televízie Discovery Channel

https://www.youtube.com/watch?v=0lDyZRFqGto

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať