ČR: Bez splnenia podmienok VV koalícia v júni skončí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Radek John

PRAHA 7. júna WEBNOVINY) – České vládne strany ODS a TOP 09 musia vyhovieť požiadavkám Vecí verejných (VV), inak najmenší koaličný partner na konci júna vypovie koaličnú zmluvu. Po rokovaniach to uviedol predseda VV Radek John a dodal, že dve zvyšné strany tento postup akceptovali. Podľa Johna stanovisku predchádzala „veľká diskusia“ na predsedníctve i v klube VV, kde zazneli i radikálnejšie názory. Ako John povedal, dohody, ktoré boli uzavreté a neplnia sa, musia byť riešené dodatkom ku koaličnej zmluve. „Keby nebol dodatok uzavretý k 30. júnu, vypovieme koaličnú zmluvu,“ zdôraznil.

Veci verejné sa vyhrážajú odchodom z vlády už od začiatku mája, kedy bol z postu vicepremiéra pre boj proti korupcii odvolaný ich stranícky šéf Radek John. Už predtým ho pre nekompetentnosť odvolali aj z funkcie ministra vnútra. Veci verejné požadujú opäť štyri ministerské kreslá ako aj rekonštrukciu vlády.

Podľa prieskumu, ktorý v utorok zverejnila agentúra STEM, by po roku tri štvrtiny voličov Vecí verejných volili inú stranu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Radek John