Dánsko obnovuje kontroly na hraniciach

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Dansko
Foto: SITA/AP

KODAŇ 5. júla (WEBNOVINY) – Dánsko v utorok začne obnovovať stále kontroly na svojich hraniciach, ktorými chce vláda bojovať proti nekontrolovanému prílevu imigrantov.

Podľa plánu, ktorý koncom minulého týždňa predstavil minister pre dane a clá Peter Christensen, by malo na hraniciach so Švédskom a Nemeckom spočiatku kontrolovať 50 príslušníkov pohraničnej stráže.

Realizáciu všetkých opatrení s celkovými nákladmi 270 miliónov dánskych korún (36 mil. eur) vláda nepredpokladá skôr ako v roku 2014.

Kontroverzný plán, ktorý vláda prijala pod tlakom krajne pravicovej Dánskej ľudovej strany, v piatok definitívne odsúhlasil parlamentný finančný výbor, a to napriek neutíchajúcej kritike zo strany opozície i zahraničných predstaviteľov.

Európska komisia (EK) v reakcii na tento krok vyhlásila, že preverí zlučiteľnosť opatrení s ustanoveniami Schengenskej zmluvy, ktorá zaručuje voľný pohyb osôb a tovaru v rámci signatárskych krajín. Predseda EK José Manuel Barroso už dávnejšie varoval, že v prípade potreby Brusel „nebude váhať“ a proti Kodani zakročí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe José Manuel Barroso