Dánsko obnoví hraničné kontroly, rozhodol parlament

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

KODAŇ 1. júla (WEBNOVINY) – Dánsky parlament v piatok odmietol pokus opozície zastaviť kontroverzný vládny plán zavedenia trvalých kontrol na dánskych hraniciach. Návrh zákonodarcovia prehlasovali v pomere hlasov 55:50. Porážka opozície znamená, že plánom sa bude zaoberať priamo parlamentný finančný výbor tak, ako to chcela vláda. Výbor by sa mal v tejto veci zísť ešte v piatok. Keďže vláda má vo výbore väčšinu, schválenie plánu sa považuje za isté.

Dánsky parlament hlasuje o obnovení hraničných kontrol

Dánsky parlament bude v piatok hlasovať o plánoch vlády obnoviť kontroly na vnútorných hraniciach s Európskou úniou. Tieto úmysly si vyslúžili ostrú kritiku zo strany európskej dvadsaťsedmičky, predovšetkým Nemecka. Odporcovia plán považujú za porušenie Schengenskej zmluvy, ktorá zaručuje voľný pohyb osôb a tovaru v rámci signatárskych krajín.

Dánsko v máji ohlásilo, že obnoví kontroly na svojich hraniciach s Nemeckom a Švédskom. Rozhodnutie vláda prijala pod tlakom krajne pravicovej Dánskej ľudovej strany. Kodaň pôvodne tvrdila, že kontroly budú vykonávať len „na náhodnej báze“, neskôr však dánska ministerka zahraničných vecí Lene Espersenová vyhlásila, že kontroly budú „trvalé“. Krajina chce týmto spôsobom bojovať proti vysokému prílevu prisťahovalcov, ktorý, ako tvrdí, nezvláda. Tieto úmysly si vyslúžili ostrú kritiku zo strany dánskej opozície i ostatných európskych krajín, predovšetkým Nemecka. Odporcovia plán považujú za porušenie Schengenskej zmluvy, ktorá zaručuje voľný pohyb osôb a tovaru v rámci signatárskych krajín.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Lene Espersenová