Do Tripolisu pricestuje vyslanec OSN

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Libya
Foto: SITA/AP

ATÉNY 14. mája (WEBNOVINY) – Osobitný vyslanec Organizácie Spojených národov pre Líbyu Abd al-Iláh al-Chatíb v nedeľu pricestuje do Tripolisu.

Na rokovania s líbyjským premiérom al-Baghdádím Alím al-Mahmúdím ho vyslal generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. Jordánsky diplomat by mal cestovať gréckym vojenským lietadlom.

Pan v utorok na al-Mahmúdího apeloval, aby okamžite zastavil útoky na civilistov a vyzval na rokovania, ktoré by konflikt vo vojnou zmietanej krajine ukončili mierovým spôsobom. „Premiér súhlasil s prijatím môjho osobitného vyslanca pána al-Chatíba a ja som mu nariadil, aby do Tripolisu odcestoval tak rýchlo, ako to bude možné,“ uviedol Pan.

Ozbrojený konflikt medzi silami líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího a protivládnymi povstalcami si doteraz podľa neoficiálnych údajov vyžiadal už najmenej 10-tisíc obetí. Povstalcov podporuje Severoatlantická aliancia, ktorá sa snaží zvýšiť tlak na diktátora a dosiahnuť jeho skoré odstúpenie. Operácie majú mandát OSN a sú zamerané na ochranu civilistov pred útokmi provládnych jednotiek.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pan Ki-mun