Egyptský prezident ide do Číny zháňať peniaze na železnicu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Egypt mursi
Egyptský prezident Muhammad Mursí (vpravo) a čínsky prezident Ťin-tchao Chu. Foto: SITA/AP Ng Han Guan

PEKING 28. augusta (WEBNOVINY) – Egyptský prezident Muhammad Mursí v utorok pricestuje na návštevu Číny, ktorej cieľom je zohnať nevyhnutne potrebné investície a rozvinúť diplomatické vzťahy.

Ide pritom o prvú štátnu návštevu nového egyptského lídra mimo arabský svet.

Egypt sa snaží posilniť svoju ekonomiku a zabezpečiť si zahraničné investície od povstania z minulého roka. Od Spojených štátov síce dostáva krajina ročnú pomoc vo výške 1,3 miliardy dolárov, väčšina však ide na armádu.

Káhira a Peking podpíšu dohody o siedmich významných projektoch vrátane elektrárne, odsoľovacích zariadení či rozvoja internetu.

Egypt tiež navrhne postavenie vysokorýchlostnej železnice medzi Káhirou a Alexandriou, uviedli vládne zdroje. Po trojdňovej návšteve sa Mursí zúčastní na Summite nezúčastnených krajín v Iráne.

Stane sa tak prvým egyptských lídrom za 30 rokov, ktorý islamskú republiku navštívi. Islamista Mursí sa ujal moci 30. júna po tom, čo zvíťazil v prvých prezidentských voľbách od pádu Husního Mubaraka vo februári 2011.

Je zároveň prvou civilnou hlavou štátu od zvrhnutia monarchie v roku 1952. V auguste Mursí výrazne posilnil svoje právomoci, keď poslal do dôchodku vplyvných generálov a zrušil ústavný dekrét, ktorý posilňoval moc armády.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Muhammad Mursí