Elitné komando USA dostalo trest za spoluprácu na videohre

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viedeohry
Foto: indianapublicmedia.org

WASHINGTON 9. novembra (WEBNOVINY) – Siedmim členom elitného komanda amerického námorníctva dočasne znížili platy za spoluprácu s tvorcami videohry simulujúcej prepady.

Podľa vedenia armády totiž členovia známych SEALs na vývoji simulácie aktívne spolupracovali a porušili tak viacero nariadení vrátane odhalenia informácií podliehajúcich utajeniu.

Stať sa tak malo aj v prípade jedného člena komanda, ktoré v máji minulého roka prekvapilo a zabilo bin Ládina v jeho pakistanskom úkryte. Hra Medal of Honor: Warfighter z dielne Electronic Arts však neponúka simuláciu samotného zásahu voči bin Ládinovi.

Ladin
Foto: SITA, AP

Jeho usmrtenie je však stále predmetom špekulácií, keďže USA odmietli zverejniť akýkoľvek dôkaz o jeho zabití.

Prísne utajované sú aj detaily zásahu z 1. mája 2011. Rozruch v lete spôsobila kniha jedného z členov špeciálneho komanda. V publikácii No Easy Day (Neľahký deň) sa totiž objavujú informácie líšiace sa od tých oficiálnych Kniha okrem iného spochybňuje údajné úctivé zaobchádzanie s Ládinovým mŕtvym telom, ktoré Američania mali následne hodiť do mora.

Údajne na ňom počas letu vrtuľníkom sedel jeden z príslušníkov komanda, ktorého členovia podľa autora neboli veľkými fanúšikmi prezidenta Baracka Obamu ani jeho viceprezidenta Joa Bidena. Bin Ládina zabilo americké elitné komando v jeho sídle v pakistanskom Abbottábáde vzdialenom približne 50 kilometrov od hlavného mesta Islamabad, kde žil spolu so svojimi tromi ženami a deviatimi deťmi.

Jeho úkryt pri prominentnej vojenskej akadémii pakistanskej armády vrhol tieň pochybností na pakistanské úrady a ich činnosť pri pátraní po hľadanom zakladateľovi siete al-Kájda. Američania mŕtve telo najhľadanejšieho teroristu sveta údajne hodili do mora a verejnosti odmietli poskytnúť akýkoľvek dôkaz o jeho smrti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať