EP priblížil Albánsko a Bosnu k členstvu v únii

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Albánsko
Foto: SITA/AP

BRUSEL 28. septembra (WEBNOVINY) – Príslušný výbor Európskeho parlamentu v utorok podporil zrušenie vízovej povinnosti pre občanov Albánska a Bosny a Hercegoviny pri cestovaní do krajín Európskej únie.

Tento krok dláždi cestu pre definitívne zrušenie vízovej povinnosti pre občanov z týchto dvoch balkánskych republík. To podporili začiatkom júna aj účastníci summitu EÚ a západobalkánskych krajín. Bezvízový styk teraz musia ratifikovať všetky členské štáty európskej 27-ky a europarlament. Komisia nepodporila zrušenie víz pre občanov Kosova, dodáva tlačová agentúra Reuters.

Takmer štvormiliónové Albánsko a vyše trojmiliónová Bosna a Hercegovina by sa radi spoločne pričlenili do Európskej únie v nasledujúcom desaťročí. Zrušenie vízovej povinnosti pre jej občanov je jedným z krokov, ktorým EÚ pripravuje oba štáty na prípadný vstup do únie. Navyše musia ešte krajiny presvedčiť Brusel, že sú schopné zvládnuť také problémy ako sú ilegálna migrácia či pašovanie drog z Ázie do Európy.

Diskusia o zrušení vízovej povinnosti pre občanov Kosova, ktoré sa v roku 2008 odtrhlo od Srbska, by mala byť v únii na programe v priebehu nasledujúcich rokov. Priština musí podľa Bruselu splniť ešte viacero kritérií.

Francúzom sa stanovisko výboru EP k zrušeniu víz nepozdáva

Francúzsku sa nepozdáva odporúčanie výboru Európskeho parlamentu, ktorý v utorok podporil zrušenie vízovej povinnosti pre občanov Albánska a Bosny a Hercegoviny pri cestovaní do krajín Európskej únie. Paríž údajne nepovažuje pokrok oboch krajín v oblasti boja proti korupcii, kriminalite a ilegálnej migrácii za dostatočný.

Francúzsky pohľad narušuje viac-menej jednotný postoj ostatných krajín súčasného 27-členného bloku a bude tak predmetom stredajšieho stretnutia predstaviteľov členských krajín.

Tie sa totiž všetky bez výnimky musia zhodnúť na zrušení vízovej povinnosti pre Bosniakov a Albáncov a schváliť ho musí aj samotný Európsky parlament.

SITA/Reuters/Makfax

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať