ERDOGAN: Ďalšej izraelskej agresii sa už nebudeme prizerať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan Foto: SITA/AP

BEJRÚT 25. novembra (WEBNOVINY) – Turecko sa už neplánuje nečinne prizerať ďalšiemu potenciálnemu násiliu páchanému izraelskými ozbrojenými silami, vyhlásil počas štvrtkovej návštevy Libanonu turecký premiér Recep Tayyip Erdogan. Ten počas prítomnosti v arabskej krajine, ktorá nemá so židovským štátom diplomatické vzťahy, vyhlásil, že Ankara zareaguje na potenciálny útok zo strany Izraela a platí to aj pre Libanon.

„Myslí si (Izrael), že môže vstúpiť do Libanonu s najmodernejšími lietadlami a tankami, zabíjať ženy a deti, ničiť školy a nemocnice a potom od nás očakávať, že budeme ticho?“ položil si Erdogan rečnícku otázku na konferencii v libanonskom hlavnom meste a pokračoval: „Myslí si, že môže použiť najmodernejšie zbrane, fosfor a kazetové bomby na vraždenie detí v Gaze a potom očakávať, že sa budeme iba prizerať? Nebudeme, budem stáť na strane spravodlivosti všetkými možnými prostriedkami, ktoré máme k dispozícii,“ dodal turecký líder.

Veľmi dobré vzťahy medzi Tureckom a Izraelom sa začali rúcať na prelome rokov 2008 a 2009, keď židovský štát spustil ozbrojenú inváziu do palestínskeho Pásma Gazy. V takmer otvorenom nepriateľstve sa krajiny ocitli v máji tohto roku po tom, ako izraelské námorné sily zasiahli proti flotile aktivistov vezúcich do Gazy humanitárnu pomoc. Pri operácii prišli o život deviati občania Turecka. Obe krajiny sú odvtedy bez diplomatických kontaktov.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Recep Tayyip Erdogan