EÚ: Lajčák pricestoval do Tirany riešiť politickú krízu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lajčák
Foto: SITA/Michal Burza

TIRANA 26. januára (WEBNOVINY) – Predstaviteľ Európskej únie pre západný Balkán pricestoval v stredu do hlavného mesta Albánska, aby sa pokúsil pomôcť vyriešiť politickú krízu po protivládnych demonštráciách, ktoré si v piatok vyžiadali 3 ľudské životy, oznámila hovorkyňa albánskeho prezidenta. Delegácia EÚ na čele so slovenským diplomatom Miroslavom Lajčákom sa má stretnúť s premiérom Salim Berishom a lídrom opozície Edim Ramom, povedala Mimoza Kociová pre agentúru AFP. Delegácia sa už podľa Kociovej stretla s albánskym prezidentom Barim

Berisha zrušil plánovanú cestu do Štrasburgu, kde sa mal zúčastniť na zasadnutí Parlamentného zhromaždenia Rady Európy. V utorok podľa informácií albánskych lídrov hlavná predstaviteľka zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonová hovorila telefonicky s Berishom aj jeho politickým rivalom Ramom. Únia vyzvala albánskych lídrov, aby obnovili dialóg s cieľom vyriešiť politickú krízu v krajine, ktorá vznikla po parlamentných voľbách v júni 2009. Opozícia plánuje na piatok ďalšie protivládne protesty.

Desiatky tisícov prívržencov opozície demonštrovali v piatok v Tirane pred budovou vlády. Demonštranti zaútočili na policajtov, čo vyvolalo násilné zrážky. Pri nepokojoch policajti zastrelili troch ľudí a desiatky policajtov a civilistov utrpeli zranenia, pričom traja z nich sú stále v kritickom stave. Demonštranti vyzývali na rezignáciu kabinetu premiéra Berishu, ktorého obviňujú zo zneužitia právomoci, korupcie a volebného podvodu, čo však premiér odmieta.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Catherine AshtonováMiroslav Lajčák