EÚ pre črevnú nákazu zvyšuje kompenzácie farmárom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Španieli zúfalo ničia svoje uhorky
Španielsky farmár zúfalo sleduje ako stroje ničia jeho bohatú úrodu uhoriek. Španielski farmári, ktorých produkty boli označené za zdroj smrteľnej bakteriálnej nákazy otriasajúcej Európou, sú pohoršení postupom nemeckých úradov. Tie ich obvinili za šírenie baktérie Escherichia coli, bez toho, aby preskúmali, či sa baktéria do ich produktov nedostala až pri transporte alebo priamo pri spracovaní v Nemecku. Združenia pestovateľov zo Španielska už pripravujú právne kroky na získanie odškodného za tieto kroky. Foto: AP Photo/Sergio Torres

BRUSEL 8. júna (WEBNOVINY) – Európska komisia v stredu zvýšila navrhovanú pomoc európskym producentom zeleniny, ktorých zisky rapídne klesli v súvislosti s vypuknutím smrteľnej črevnej nákazy, na 210 miliónov eur. Len v utorok pritom oznámila, že odškodnenie dosiahne výšku 150 miliónov eur.

„Rozhodol som sa zvýšiť kompenzácie z 30 na 50 percent z odporúčaných cien zasiahnutých produktov,“ uviedol komisár EÚ pre poľnohospodárstvo Dacian Cioloş na tlačovom brífingu v Bruseli.

K zvýšeniu pôvodnej sumy komisia pristúpila tom, čo sa na ňu zniesla kritika zo strany Španielska, Francúzska a ďalších krajín. Cioloş tiež na už existujúci zoznam podozrivých plodín zahŕňajúci uhorky, rajčiny a šalát pridal dva nové druhy zeleniny: cukety a papriku. Eurokomisár vyjadril nádej, že úradom v Nemecku sa podarí identifikovať zdroj nákazy tak rýchlo, ako to len pôjde.

„Bez tejto odpovede bude ťažké si znovu získať dôveru spotrebiteľov, ktorá je nevyhnutná pre opätovné posilnenie trhu,“ varoval.

Spočiatku Nemecko uviedlo, že zdrojom nákazy sú čerstvé uhorky zo Španielska, čo sa však nepotvrdilo. V pondelok boli zverejnené informácie, podľa ktorej by „vinníkom“ mali byť fazuľové výhonky z farmy v Uelzene na severe Nemecka, na základe najnovších testov však už ani to nie je isté.

Črevná epidémia vyvolaná zriedkavou formou baktérie Escherichia coli (E. coli) si v Európe vyžiadala už 26 obetí, pričom 25 zaznamenali v Nemecku a jedno úmrtie nahlásilo Švédsko. Nakazených je už 2648 ľudí, z toho vyše 1 600 v Nemecku. Túto krajinu spomína ako cieľ svojej nedávnej návštevy aj väčšina nakazených mimo Nemecka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať