Európa má prvú starostku, ktorá nosí hidžáb

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Amra Babičová
Foto: facebook.com

SARAJEVO 9. októbra (WEBNOVINY) – Obyvatelia malého bosnianskeho mesta Visoko ležiaceho neďaleko Sarajeva si v nedeľu zvolili starostku, ktorá nosí moslimskú šatku hidžáb.

Štyridsaťtriročná Amra Babičová je prvá starostka, ktorá si zahaľuje hlavu, nielen v Bosne, ale aj v Európe, uviedla miestna volebná komisia.

Babičová získala v meste so 40-tisíc obyvateľmi 30 percent hlasov. Na post starostky ju nominovala hlavná moslimská strana v Bosne a Hercegovine – Strana demokratickej akcie (SDA).

Babičová, matka troch detí, je ekonómka a vo vojne v Bosne v rokoch 1992-1995 stratila manžela. Po skončení vojny stála na čele združenia rodín moslimských bojovníkov, ktorí zahynuli vo vojne.

Moslimovia tvoria v 3,8-miliónovej Bosne najväčšiu náboženskú skupinu (40 percent), nasledujú pravoslávni Srbi (31 percent) a rímskokatolícki Chorváti (10 percent).

Bosnianski moslimovia sú sunniti a podporujú umiernený islam zavedený na Balkáne Osmanmi v 15. storočí. Za vlády komunistov bolo nosenie hidžábu v bývalej Juhoslávii, ktorej bola Bosna súčasťou, zakázané. Väčšina žien dnes v Bosne moslimskú šatku nenosí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať