Európsky parlament skritizoval novelu maďarskej ústavy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Madarsko
Foto: SITA/AP

ŠTRASBURG 3. júla (WEBNOVINY) – Maďarské orgány musia urýchlene prijať nevyhnutné opatrenia zabraňujúce porušovaniu základných únijných hodnôt.

Rezolúciu s týmto obsahom v stredu na rokovaní v Štrasburgu schválil Európsky parlament.

Poslanci taktiež požadujú zriadenie skupiny, ktorá by monitorovala dodržiavanie hodnôt EÚ vo všetkých členských štátoch.

„Ústavné zmeny v Maďarsku sú systémové a všeobecným trendom je odklon od únijných hodnôt zakotvených v článku 2 Zmluvy o EÚ,“ uviedol spravodajca uznesenia Rui Tavares (Zelení/EFA, PT) v utorkovej rozprave. Demokracia je o vláde väčšiny, nie však o zneužívaní väčšinového postavenia, dodal.

Parlament vyslovil poľutovanie nad tým, že v procese navrhovania a prijímania základného zákona v Maďarsku chýbali transparentnosť, otvorenosť a v konečnom dôsledku základy konsenzu, ktoré sa očakávajú v modernom demokratickom ústavodarnom procese. Poslanci tiež vyjadrili ľútosť nad skutočnosťou, že inštitucionálne zmeny spôsobili jasné oslabenie systému kontroly a rovnováhy v Maďarsku.

Maďarský parlament, v ktorom Orbánova koalícia disponuje dvojtretinovou väčšinou, v marci novelizoval ústavu štvrtýkrát od nástupu jeho vlády k moci v roku 2010. Medzi prijatými zmenami, ktoré vyvolávajú znepokojenie doma i v zahraničí, figuruje obmedzenie právomocí ústavného súdu ako aj opätovné zavedenie opatrení označených súdom za protiústavné. Obavy z nových ustanovení okrem Bruselu vyjadrila taktiež Rada Európy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Európsky parlament