Fidesz navrhuje školské výlety do bývalého Uhorska

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viktor Orbán
Viktor Orbán Foto: SITA/AP

BUDAPEŠŤ 8. júla (WEBNOVINY) – Maďarská vládna strana Fidezs predkladá do parlamentu návrh zákona, ktorý zabezpečí financovanie programu školských výletov do oblastí v susedných krajinách, ktoré kedysi patrili Uhorsku. Ako povedal jeden z predkladateľov zákona, šéf parlamentného výboru pre školstvo Zoltán Pokorni, exkurzie sa majú konať v období výročia podpisu Trianonskej zmluvy z júna 1920, ktorá „Maďarov o tieto územia pripravila„.

Program má tiež zabezpečiť výmenné pobyty medzi maďarskými školami v zahraničí a v Maďarsku. Podľa Pokorného exkurzie majú žiakov oboznámiť so súčasným životom Maďarov na týchto „bývalých“ územiach.

Trianonská zmluva je mierová zmluva s Maďarskom, ktorá bola podpísaná v roku 1920 na zámku Grand Trianon vo Versailles pri Paríži a potvrdila hranice Maďarska s Rakúskom, Československom, Rumunskom a Juhosláviou. Mierová zmluva nadobudla platnosť 26. júla 1921. Trianonská zmluva pripravila Uhorsko o dve tretiny jeho územia a zhruba 60 percent z celkového počtu obyvateľov

SITA/MTI

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Viktor Orbán
Firmy a inštitúcie Fidesz