Francúzsko označilo al-Asadov dekrét za provokáciu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Alain Juppé
Alain Juppé Foto: SITA/AP

PARÍŽ 4. augusta (WEBNOVINY) – Francúzsko vo štvrtok odmietlo ako provokáciu dekrét sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada, ktorým povolil multistranícky systém v krajine a odkázalo diktátorovi, aby radšej zastavil streľbu na prodemokratických demonštrantov. „Spôsobom, ktorému chýba vierohodnosť, sýrsky režim oznámil schválenie multistraníckej politiky. To je takmer provokácia,“ povedal minister zahraničia Alain Juppé pre francúzsky rozhlas.

„To, čo chceme, je koniec násilností voči civilnému obyvateľstvu, ktoré len obraňuje svoje práva,“ zdôraznil Juppé. Zároveň varoval, že pokiaľ sa „v Sýrii nič nezmení“, Francúzsko bude presadzovať ďalšie kroky v Bezpečnostnej rade OSN, ktorá v stredu odsúdila krvavé zásahy proti mierovým demonštrantom a vyzvala, aby boli zodpovední postavení pred spravodlivosť.

Al-Asad vo štvrtok vydal dekrét, ktorým povolil zakladanie strán a ich fungovanie po boku vládnej strany Baas, ktorá je pri moci od roku 1963, pričom v ústave má zakotvený status „lídra štátu a spoločnosti“. Politický pluralizmus je jednou z hlavných požiadaviek protivládnych demonštrantov, ktorí v uliciach krajiny od marca požadujú prodemokratické reformy a slobody.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alain JuppéBaššár al-Asad