Grécko splnilo podmienky stanovené eurozónou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Grécko
Foto: Ilustračné foto SITA, AP

ATÉNY 30. júna (WEBNOVINY) – Grécko splnilo podmienky stanovené eurozónou. V spoločnom vyhlásení to uviedli stály predseda Európskej rady Herman Van Rompuy a predseda Európskej komisie José Manuel Barroso. Grécky parlament vo štvrtok schválil detaily implementácie päťročného plánu úsporných opatrení pomerom hlasov 155 k 136, čo bol nevyhnutný krok na získanie mimoriadnych prostriedkov od Európskej únie a Medzinárodného menového fondu (MMF).

Zákon o realizácii úsporných opatrení poslanci odklepli

EÚ a MMF trvali na tom, že Grécko musí schváliť nielen plán úsporných opatrení, ktorý predpokladá ušetrenie 28 mld. eur, ale aj na tom, že vo štvrtok musí v parlamente prejsť zákon o realizácii týchto opatrení. EÚ a MMF to považujú za podmienku pre to, aby Aténam poskytli ďalšiu tranžu v sume 12 mld. eur v rámci núdzových úverov, ktoré krajina dostáva, aby sa zabránilo jej bankrotu. Bez úverov od EÚ a MMF by Grécko nebolo schopné plniť svoje záväzky už v júli.

„Toto bol druhý, rozhodujúci krok, ktorý Grécko potrebovalo na to, aby sa vrátilo na udržateľnú cestu,“ uviedli vo vyhlásení po hlasovaní gréckych poslancov Barroso a Van Rompuy. Belgický minister financií Didier Reynders povedal, že ministri financií eurozóny pravdepodobne na základe výsledkov štvrtkového hlasovania gréckeho parlamentu odobria uvoľnenie ďalšej tranže pre Grécko na stretnutí v nedeľu. MMF by mal svoj podiel na pomoci Grécku poskytnúť 5. júla.

Úsporný plán už prešiel v stredu

Samotný päťročný plán úsporných opatrení poslanci schválili už v stredu, keď príslušný návrh prešiel v tesnom pomere 155 ku 138 hlasom. Pozorovatelia preto očakávajú, že rovnako úspešné bude aj druhé hlasovanie. Atény by tak mali dodržať lehotu stanovenú zahraničnými veriteľmi, ktorí pohrozili zmrazením ďalších záchranných pôžičiek, ak úsporné opatrenia a súvisiace zákony nebudú schválené ešte tento týždeň. Bez ďalšej časti pomoci od EÚ a MMF by Grécko prestalo byť schopné plniť svoje záväzky už v polovici júla.

OBRAZOM: Generálny štrajk v Grécku

Nepokoje v uliciach Atén si počas predošlého dňa vyžiadali okolo 200 zranených.

Generálny štrajk v Grécku
Foto: SITA/AP
Generálny štrajk v Grécku
Foto: SITA/AP
Generálny štrajk v Grécku
Foto: SITA/AP
Generálny štrajk v Grécku
Foto: SITA/AP
Generálny štrajk v Grécku
Foto: SITA/AP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Herman Van RompuyJosé Manuel Barroso