Havária vrtuľníka v Afganistane, zomrelo šesť vojakov z USA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
útok, raketa, výbuch
Foto: SITA, AP

KÁBUL 17. decembra (WEBNOVINY) – Šesť amerických vojakov misie ISAF, ktorá v Afganistane bojuje proti militantom z Talibanu, zahynulo v utorok pri havárii vrtuľníka, jeden utrpel zranenia, informovali predstavitelia Severoatlantickej aliancie.

Podľa ich údajov však nešlo o útok extrémistov a v oblasti ani neprebiehali žiadne boje. K útoku sa napriek tomu na Twitteri okamžite prihlásilo hnutie Taliban.

K nešťastiu došlo v odľahlom okrese Šadžau v provincii Zábul na juhu krajiny. Ide o najväčšiu jednorazovú stratu na strane síl ISAF, odkedy v júni v provincii Helmand pri samovražednom útoku zomrelo sedem gruzínskych vojakov.

Vyšetrovanie má určiť „príčinu chyby motora“, uvádza stanovisko ISAF. Hoci na vrtuľník UH-60 Blackhawk počas letu nik nestrieľal, po havárii „došlo k nepriateľskej streľbe“, povedal americký vojenský predstaviteľ, ktorý si neželal byť menovaný.

Taliban na svojom účte na Twitteri vyhlásil, že „vrtuľník padol pod paľbou guliek a zahynulo všetkých osem votrelcov na palube„.

Militanti pravidelne zverejňujú nepodložené tvrdenia o útokoch na afganské a medzinárodné sily, pričom navyše nadsadzujú skutočný počet obetí. Nepokojná provincia Zábul hraničí s nebezpečnou provinciou Helmand a susedným Pakistanom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať