Hladomor postihol už šesť oblastí Somálska

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Somálsko
Foto: SITA/AP

NAIROBI 5. septembra (WEBNOVINY) – Organizácia Spojených národov vyhlásila hladomor už v šiestom regióne Somálska a uviedla, že v nasledujúcich štyroch mesiacoch by sa mohol rozšíriť aj do ďalších častí krajiny. Hladomor sa teraz rozšíril do oblasti Baay na juhu Somálska, kde podľa OSN stupeň podvýživy a úmrtnosť presiahli stanovenú hranicu. Región Baay zahŕňa aj mesto Baidoa, ktoré je baštou islamských extrémistov zo skupiny Šebáb. Islamisti nedovolia distribúciu humanitárnej pomoci v oblastiach, ktoré kontrolujú. „Desaťtisíce ľudí už zomreli, viac ako polovica boli deti,“ píše sa vo vyhlásení OSN.

OSN vyhlásila v júli hladomor v južných regiónoch Bakool a Shabelle, neskôr v ďalších troch oblastiach vrátane hlavného mesta Mogadišo. Islamskí povstalci sa v auguste stiahli z častí Mogadiša, ktoré ovládali, stále však majú pod kontrolou väčšinu juhu krajiny najviac postihnutého hladomorom.

Hladomor sa vyhlási, ak má najmenej 20 percent domácností veľký nedostatok potravín, 30 percent ľudí trpí akútnou podvýživou a úmrtnosť dosahuje dve úmrtia denne na 10 000 obyvateľov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať