Hladomor v Somálsku si vyžiadal vyše štvrť milióna obetí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Hlad a sucho v Somálsku zabíja
Podľa pravidiel OSN je o hladomore možné hovoriť vtedy, ak majú obyvatelia k dispozícii len potraviny s dennou dávkou menšou ako 2100 kilokalórií. Foto: SITA, AP, Jason Straziuso

NAIROBI 30. apríla (WEBNOVINY) – Hladomor v Somálsku v roku 2011 zabil podľa nových odhadov 260 000 ľudí, z čoho až polovicu tvorili deti pod päť rokov. Revidované údaje, ktoré priniesla agentúra AP, vyše zdvojnásobujú predošlé odhady počtu obetí.

Novú správu, ktorá má byť zverejnená vo štvrtok, vypracovala agentúra včasného varovania pred hladomormi FEWSNET financovaná americkou a britskou vládou. Podľa predchádzajúcich zistení si hladomor vyžiadal 50 000 až 100 000 mŕtvych.

Správa konštatuje, že desaťtisíce Somálčanov zomreli len preto, lebo medzinárodné spoločenstvo pomaly reagovalo na hroziaci hladomor. K vysokému počtu obetí prispeli aj islamskí militanti zo skupiny aš-Šabáb, ktorí zakázali distribúciu potravinovej pomoci v južných a stredných častiach Somálska, ktoré mali pod kontrolou. Povstalci tiež sťažovali snahy o zistenie presného počtu obetí.

Nové odhady vypracovali odborníci na zisťovanie počtu obetí po katastrofách, pre sťažený prístup k informáciám však ide stále len o odhad.

Šéf organizácie UNICEF v Somálsku Sikander Khan reagoval, že medzinárodné spoločenstvo musí zmeniť spôsob, akým klasifikuje hladomor. Konštatoval, že tisíce ľudí zomrie, kým situácia zodpovedá súčasnej definícii hladomoru. Riaditeľka somálskej pobočky Svetovej zdravotníckej organizácie Marthe Everardová nebola zvýšeným počtom obetí prekvapená. “Sami Somálčania boli šokovaní, koľko žien a detí umiera. Mali by sme sa z toho poučiť,” povedala.

Väčšina potravinovej pomoci prišla do Somálska až po zverejnení záberov zomierajúcich detí v medzinárodných médiách v čase, keď OSN v júli 2011 oficiálne vyhlásila situáciu za hladomor. “Vtedy už bolo príliš neskoro,” konštatovala Everardová. Podľa niektorých mimovládnych organizácií bohaté štáty a humanitárne agentúry reagovali pomaly a pomoc poskytli, až keď bola kríza v plnej sile.

Rýchlejšia reakcia by však nezabránila úmrtiam v oblastiach kontrolovaných islamistami. Desaťtisíce Somálčanov počas hladomoru prešli stovky kilometrov do táborov zriadených v Keni a Etiópii. Obrovský počet ľudí zomrel na týchto “cestách smrti”.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať