Hlava Egyptu Mursí bude rokovať s Mahnúdom Abbásom i Hamásom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Mursi
Foto: SITA/AP

KÁHIRA 9. januára (WEBNOVINY) – Egyptský prezident Muhammad Mursí v stredu v Káhire privíta palestínskeho náprotivka Mahmúda Abbása a politického vodcu hnutia Hamás Chálida Mišála, s ktorými sa stretne za jedným rokovacím stolom.

Tlačovú agentúru AFP o tom informoval hovorca Mursího kancelárie Jásir Alí, podľa ktorého Abbás a Mišál najprv absolvujú rokovanie so šéfom egyptskej spravodajskej služby.

Azám al-Ahmad, predstaviteľ Abbásovho hnutia Fatah, ktorý má na starosti vyjednávanie o zmierení s Hamásom, medzitým potvrdil, že prezident cestuje do Egypta na základe Mursího pozvania, pričom sa bude venovať tejto téme. Mišál a jeho spolupracovníci pricestovali z Dauhy do Káhiry už v utorok a ich návšteva by mala trvať niekoľko dní, informovala oficiálna tlačová agentúra MENA.

Rozkol medzi Hamásom a Fatahom vyvolali udalosti z júna 2007, keď Hámas po víťazstve vo voľbách násilím prevzal kontrolu nad Pásmom Gazy. Zásluhou egyptských sprostredkovateľov hnutia v apríli 2011 dosiahli dohodu o zmierení, zatiaľ však nepremenili na skutočnosť ani jej hlavné ustanovenia. Stredajšie stretnutie Abbása s Mursím bude prvým od júnového zvolenia nového egyptského prezidenta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Muhammad Mursí
Firmy a inštitúcie Hamás