Hollande chce pre bohatých vo Francúzsku 75-percentnú daň

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Hollande
Francúzsky socialistický kandidát na prezidenta Francois Hollande na návšteve na poľnohospodárskom veľtrhu v Paríži 28. februára 2012. Foto: SITA/AP

PARÍŽ 28. februára (WEBNOVINY) – Francúzsky socialistický kandidát na prezidenta Francois Hollande v pondelok večer oznámil, že chce uvaliť 75-percentnú daň na veľmi bohatých ľudí. Podľa jeho slov je to jednoducho vec „patriotizmu akceptovať platenie extra dane, ktorá dostane krajinu späť na nohy“.

Ako dodal, celkovo chce zvrátiť politiku súčasného prezidenta Nicolasa Sarkozyho, ktorý podľa neho uprednostňuje bohatých. „Je to vyslanie signálu, odkazu sociálnej súdržnosti,“ zdôraznil. Daň by mali platiť tí, čo majú ročný príjem vyšší ako jeden milión eur. Okrem toho chce Hollande zrušiť daňové úľavy zavedené Sarkozym a nastaviť systém celkovo férovejšie, uviedol pre televíznu stanicu TF1.

Hollande sa v aktuálnych prieskumoch verejnej mienky umiestňuje pred Sarkozym. Budúca daňová politika je jednou z najdôležitejších tém predvolebnej kampane poznačenej obavami z ekonomickej krízy a rastúcej nezamestnanosti.

Prvé kolo francúzskych prezidentských volieb je naplánované na 22. apríla. O konečnom víťazovi rozhodne následne druhé kolo, ktoré sa uskutoční 6. mája.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe François HollandeFrancois Hollande