Zemetrasenie v Himalájach si vyžiadalo desiatky mŕtvych

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
India
Foto: SITA/AP

GUWÁHÁTI 18. septembra (WEBNOVINY) – Počet obetí silného zemetrasenia, ktoré v nedeľu zasiahlo himalájsku oblasť na pomedzí Indie, Nepálu a Číny, stúplo na 63.

Vyplýva to z vyjadrení predstaviteľov vo všetkých troch krajinách, kde počet mŕtvych pravdepodobne ďalej porastie, keďže odľahlé mestá a dediny zostávajú odrezané od sveta v dôsledku zosuvov pôdy a prerušených telefónnych vedení.

Prácu záchranárov okrem neprejazdných ciest sťažujú aj silné dažde a oblačnosť, ktorá bráni nasadeniu vrtuľníkov.

Pomáha 5000 vojakov

Podľa údajov Úradu pre geologický prieskum Spojených štátov (USGS), ktorý sleduje zemetrasenia na celom svete, mali otrasy s magnitúdou 6,9 svoje epicentrum približne 70 kilometrov severozápadne od Gangtoku, hlavného mesta indického štátu Sikkim. O ich sile svedčí aj to, že boli cítiť až v Naí Dillí vzdialenom od miesta vzniku vyše tisíc kilometrov. V nasledujúcich hodinách rovnakú oblasť zasiahlo niekoľko slabších otrasov. Podľa sikkimského ministra informácií C.B. Karkiho je momentálne „najväčšou výzvou dostať záchranné tímy do postihnutých oblastí“. Pri sprejazdňovaní ciest do Gangtoku a ďalej na sever pomáha vyše 5000 vojakov indickej armády.

V samotnom Sikkime v súvislosti so zemetrasením evidujú 31 smrteľných prípadov, z toho päť priamo v hlavnom meste. Zosuvy bahna a padajúce trosky budov v Gangtoku zranili vyše 100 ľudí a tisíce obyvateľov v strachu pred ďalšími otrasmi strávili noc v uliciach.

Katastrofické otrasy v Indii

Na väčšine územia Sikkimu došlo k totálnemu výpadku elektriny a komunikáciu s okolitým svetom komplikujú prerušené telefónne vedenia. Zemetrasenie malo tragické následky aj v iných častiach Indie, odkiaľ hlásia dokopy deväť obetí.
India
Foto: SITA/AP

Nepálska polícia ešte v nedeľu informovala o smrti piatich ľudí vrátane motocyklistu a jeho osemročnej dcéry, na ktorých sa zrútila stena v komplexe britského veľvyslanectva v metropole Káthmandu vzdialenej od epicentra približne 270 kilometrov.

V údolí Káthmandu taktiež evidujú 68 zranených. Otrasy okrem iného na 15 minút ochromili činnosť nepálskeho parlamentu, kde poslanci práve rokovali o novom rozpočte. Čínska štátna tlačová agentúra Sin-chua (Nová Čína) uvádza, že zemetrasenie spôsobilo smrť siedmich ľudí v južnej časti Tibetu pri hranici s indickým Sikkimom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať