IRÁN: Moslimskí duchovní protestujú proti zásahom v Bahrajne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bahrajn
Foto: SITA/AP

MANÁMA/TEHERÁN 17. marca (WEBNOVINY) – Niekoľko stoviek moslimských duchovných demonštrovalo vo štvrtok pred saudskoarabským a bahrajnským veľvyslanectvom v Teheráne na protest proti tvrdému zásahu voči demonštrantom v Bahrajne. Informovala o tom iránska agentúra IRNA. Dav demonštrantov hádzal na ambasády vajíčka, vykrikoval heslá proti Saudskej Arábii a podpaľoval americké vlajky ako aj portréty saudskoarabského kráľa Abdalláha.

Bahrajn sa v uplynulých týždňoch stal ohniskom opozičných protestov. Bahrajnský kráľ Hamad v krajine vyhlásil výnimočný stav. Vážnosť situácie dokazuje aj prítomnosť stoviek vojakov zo Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov, ktorých príchod si vyžiadala bahrajnská vláda. Po stredajších, zatiaľ najtvrdších zásahoch proti demonštrantom, zomrelo najmenej šesť ľudí a desiatky utrpeli zranenia. Bahrajnská polícia zadržala v noci zo stredy na štvrtok šesť kľúčových vodcov opozície.

Irán je ostrým kritikom zásahov proti šiitským demonštrantom a postavil sa tiež proti vyslaniu jednotiek zo Saudskej Arábie a Spojených Arabských emirátov do Bahrajnu na pomoc sunnitskej kráľovskej rodine. Teherán na protest stiahol svojho veľvyslanca z Manámy, pričom Bahrajn reagoval tým istým krokom.

EÚ a NATO vyzývajú na upokojenie situácie v Bahrajne

Európska únia a Severoatlantická aliancia vyzvali úrady v Bahrajne, aby sa zdržali používania násilia a upokojili eskalujúcu krízu v krajine prostredníctvom politického dialógu. Vysoká predstaviteľka Európskej únie pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Catherine Ashtonová zatelefonovala bahrajnskému ministrovi zahraničných vecí a žiadala ho o upokojenie situácie, uviedol vo štvrtok jej hovorca. Ako povedal, „základným posolstvom bolo, že ľudské práva a základné slobody bahrajnského ľudu musia byť rešpektované.“

EÚ aj NATO zostali podľa niektorých názorov zaskočení udalosťami v tomto malom kráľovstve v Perzskom zálive, kde vláda vyhlásila výnimočný stav a tvrdo zasiahla proti prodemokratickým demonštrantom po tom, ako do krajiny na pomoc pri zabezpečovaní poriadku dorazili saudskoarabské a iné zahraničné ozbrojené sily. Bahrajn je rovnako ako Katar, Kuvajt a Spojené arabské emiráty zapojený do rozsiahleho programu NATO na Blízkom východe.

BAHRAJN: Polícia pozatýkala opozičných šéfov

Bahrajn
Foto: SITA/AP

Bahrajnská polícia zadržala v noci zo stredy na štvrtok šesť kľúčových vodcov opozície vrátane predstaviteľov šiitských hnutí a sekulárnej lavice. Stalo sa tak po stredajších zatiaľ najtvrdších vládnych zásahoch proti opozičných demonštrantom. Polícia použila slzotvorný plyn a strieľala do davu.

Pri nepokojoch v Manáme podľa lekárov zomrelo najmenej šesť ľudí a desiatky utrpeli zranenia. Podľa svedkov je situácia v Manáme vo štvrtok síce pokojná, ale mimoriadne napätá. V meste sa pohybuje množstvo policajtov, ktorí bránia prívržencom opozície v nových protestoch.

Opozícia, ktorá sa snaží dosiahnuť politické reformy, momentálne pripravuje svoj ďalší postup. Bývalý šiitský poslanec pre BBC uviedol, že bahrajnská vláda úplne ignoruje znepokojenie západných mocností vrátane výziev Spojených štítov, aby sa zdržala násilia. Po nepokojoch už podalo demisiu 12 šiitských sudcov a minister zdravotníctva. Diplomacie USA a Európskej únie vyzvali sunnitských lídrov, aby zachovali pokoj.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Catherine Ashtonová