Irán obmedzí jadrový program, Západ mu zmierni sankcie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Iran, jadrovy program
Irán rozširuje svoj jadrový program. Foto: SITA/AP

ŽENEVA 24. novembra (WEBNOVINY) – Rokovania medzi svetovými mocnosťami a Iránom vo švajčiarskej Ženeve priniesli v noci zo soboty na nedeľu nečakane pozitívny výsledok.

Teherán sa na nich dohodol na obmedzení svojich jadrových aktivít výmenou za zmiernenie sankcií, ktoré by mali islamskej republike priniesť približne 5 miliárd eur. Dohodu ocenil americký prezident Barack Obama, ako aj Európska únia.

Zastavenie procesu

Irán súhlasil s užšou spoluprácou s medzinárodnými inšpektormi, ktorí budú dohliadať na čiastočné zastavenie procesu obohacovania uránu. Islamská republika však zároveň vyjadrila vôľu nevzdať sa svojho práva na „jadrovú energiu“ na civilné účely.

Teherán pritom dlhodobo odmieta, že sa pokúša vyrobiť jadrovú bombu. Dohoda je podľa iránskeho prezidenta Hasana Rúháního nielen víťazstvom Iránu, ale aj „globálneho mieru a všetkých krajín regiónu“. Zároveň vyjadril spokojnosť s tým, že „svetové mocnosti uznali iránske práva na obohacovanie uránu“.

Na rokovaniach sa zúčastnili mocnosti združené v takzvanej skupine P5+1 zloženej zo Spojených štátov, Veľkej Británie, Ruska, Číny, Francúzka plus Nemecka. Presné detaily dohody, ku ktorej dospeli v nedeľu nadránom, zverejnia neskôr.

Lepšie podmienky pre inšpektorov

Neoficiálne sú však už viaceré jej body známe. Irán napríklad súhlasil s tým, že prestane obohacovať urán nad úroveň piatich percent, čo je hranica, za ktorou už je podľa odborníkov možné uskutočňovať výskum vedúci ku skonštruovaní jadrovej zbrane. Teherán sa zároveň vzdá zásob uránu obohateného nad túto úroveň. Kľúčom je však súhlas iránskeho režimu s vytvorením lepších podmienok pre inšpektorov vrátane denných prístupov do jadrových zariadení Natanz a Fordo.

Západ výsledky rokovaní vysoko ocenil a americký minister zahraničných vecí je presvedčený, že to prinesie „väčšiu bezpečnosť pre región“ vrátane Izraela. Židovský štát však závery rokovaní skritizoval, keďže sa obáva, že Irán podmienky nesplní. „Toto je zlá dohoda, ktorá dáva Iránu to, čo chcel: čiastočné zrušenie sankcií a zároveň ponechanie kľúčovej časti jeho nukleárneho programu,“ uvádza sa v oficiálnom stanovisku kancelárie izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack Obama