Islamisti obkľúčili dom iránskeho opozičného lídra

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Karrúbí
Mehdí Karrúbí Foto: SITA, AP

TEHERÁN 3. septembra (WEBNOVINY) – Príslušníci islamských milícií a členovia iránskych elitných revolučných gárd obkľúčili v piatok dom opozičného lídra Mehdího Karrúbího, aby mu zabránili v účasti na vládou podporovanom propalestínskom zhromaždení, informoval jeho internetový portál. Počas minuloročného zhromaždenia pri príležitosti Dňa Jeruzalema stúpenci Karrúbího a ďalšieho opozičného lídra Míra Hosejna Músavího protestovali proti prezidentovi Mahmúdovi Ahmadínedžádovi a jeho vláde.

„Dnes o 8.00 (5.30 SELČ) sa Basidžis (príslušníci milície) a Sepahí (príslušníci revolučných gárd) zišli pred Karrúbího domom a začali odriekavať modlitby, ktoré sa obyčajne odriekavajú počas Ašury šiitského náboženského sviatku),“ uviedol portál Samahnews.org. „Cieľom týchto ľudí je zabrániť Karrúbímu v účasti na zhromaždení pri príležitosti Dňa Jeruzalema.“ Gardy obkľúčili Karrúbího dom po tom, ako niekoľko ozbrojených príslušníkov islamských milícií zaútočilo vo štvrtok v noci už druhýkrát za sebou na jeho dom a zranilo šéfa jeho ochranky.

„Ozbrojení Basidžis zaútočili na dom pána Karrúbího, vylomili dvere a vtrhli dnu. Príslušníci ochranky boli prinútení vystreliť do vzduchu,“ píše sa na internetovej stránke opozičného lídra. „Útočníci začali strieľať a do budovy vhodili molotovov kokteil,“ uvádza portál a dodáva, že „šéfa ochranky pána Karrúbího zbili a musel byť prevezený do nemocnice“. Podľa portálu útok na Karrúbího dom sa skončil až po príchode špeciálnej jednotky pred polnocou (vo štvrtok o 21.30).

Opozičný portál ešte v stredu oznámil, že v snahe zabrániť Karrúbímu v účasti na zhromaždení sa príslušníci milície pred jeho domom zhromažďujú už od nedele.

SITA/AFP

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Mahmúd AhmadínedžádMehdi KarrúbíMír Hosejn Músaví