Islamskí radikáli sa vyhrážajú tvorcom South Parku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
South Park
Foto: SITA/AP

NEW YORK 22. apríla (WEBNOVINY) – Islamskí radikáli sa vyhrážajú tvorcom amerického komediálneho animovaného seriálu South Park. Pobúrilo ich, že v jeho jubilejnej 200. časti sa objavil aj prorok Mohamed, ktorého zobrazenie islam zakazuje. Tvorcovia seriálu Matt Stone a Trey Parker tým na Mohameda „priamo zaútočili“, uvádza sa v článku, ktorý sa vo štvrtok objavil na internetovej stránke RevolutionMuslim.com. Článok je doplnený fotografiou Théa van Gogha, holandského režiséra, ktorého v roku 2004 zavraždil fanatický moslim za to, že natočil film spochybňujúci islam.

„Musíme varovať Matta a Treya, že to, čo spravili, je hlúpe. A za to, čo odvysielali, podľa všetkého skončia ako Théo van Gogh,“ píše autor, ktorý sa podpísal ako Abú Talláh al-Ameríkí. „Toto nie je varovanie, ale informácia o realite, ktorá sa pravdepodobne naplní,“ uzatvára autor.

Vo výňatku z inkriminovaného dielu South Parku, ktorý sa objavil na internetovom portáli YouTube, je už pasáž s prorokom Mohamedom vystrihnutá a namiesto proroka divák vidí oznam, že televízia sa obrázky Mohameda rozhodla ďalej nešíriť.

Stanica Comedy Central, ktorá South Park produkuje, už v roku 2006 odmietla pokus tvorcov seriálu zahrnúť do deja proroka Mohameda. Stone a Parker si pritom zvyknú uťahovať aj z tých najvážnejších tém, Ježiša Krista napríklad nechali vykonávať potrebu na bývalého prezidenta Georgea Busha ml. a americkú vlajku.

Agentúre AP sa podarilo skontaktovať s údajným autorom výhražného článku a informuje, že ide o muža z New Yorku, ktorý je skalným prívržencom Usámu bin Ládina. „Oslavujeme ho a obdivujeme ho za obete, ktoré prináša na oltár svojej viere,“ hovorí o bin Ládinovi al-Ameríkí. Na otázku, či sa tvorcovia South Parku naozaj majú obávať odvety zo strany radikálnych moslimov, povedal, že „by sa mali obávať predovšetkým toho, čo spravili“.

SITA/AP

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Prorok Mohamed