Islamský duchovný vyzval na sťatie Wildersa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Feizramadan
Foto: islamictorrents.net

AMSTERDAM 3. septembra (WEBNOVINY) – Austrálsky islamský duchovný Feiz Muhammad vyzval v audionahrávke zverejnenej na internete na zoťatie hlavy holandskému protiislamskému politikovi Geertovi Wildersovi. V piatok o tom informoval holandský denník De Telegraaf. Radikálny duchovný pokladá Wildersa za diabla a satana a tvrdí, že každý, kto hovorí o islame ako on, by mal byť popravený sťatím. Wilders, ktorého Strana slobody (PVV) výrazne uspela v júnových voľbách, pokladá túto hrozbu za hroznú a berie ju vážne. Zároveň žiada vysvetlenie, prečo sa o nej dozvedel z novín a nie od polície. Denník píše, že holandské tajné služby o nahrávke vedia, Wilders preto bude podľa vlastných slov žiadať ministerstvo vnútra o vysvetlenie, prečo ho o hrozbe neinformovali.

Wilders patrí v Európe k najznámejším kritikom islamu, o ktorom tvrdí, že je to fašistické náboženstvo. Okrem iného žiada zákaz islamskej posvätnej knihy a o islame natočil aj kritický film Fitna, v ktorom prirovnáva Korán k Hitlerovej knihe Mein Kampf a prepája výroky z Koránu so zábermi z teroristických útokov. Najnovšie sa Wilders zapojil do kampane proti výstavbe newyorskej mešity neďaleko miesta teroristických útokov z 11. septembra 2001.

Jeho strana PVV získala 24 poslancov v 150-člennom parlamente a stala sa tak treťou najsilnejšou stranou v Holandsku. Momentálne rokuje o vytvorení koalície s Kresťanskodemokratickou výzvou a liberálnou Ľudovou stranou za slobodu a demokraciu. Posledné prieskumy verejnej mienky ukazujú, že PVV sa stáva najpopulárnejšou stranou v Holandsku. Wilders čaká čoskoro súdny proces, v ktorom je obvinený zo šírenia rasovej nenávisti.

Feiz Muhammad, ktorý pochádza zo Sydney, je známy svojimi extrémnymi názormi. Vyzýva napríklad na radikalizáciu detí a tvrdí, že obete znásilnenia si za útoky môžu sami. Momentálne žije v Malajzii.

SITA/Reuters

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Geert Wilders