Japonská vláda plánuje znárodniť odľahlé ostrovy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kurilské Ostrovy
Kurilské ostrovy sú predmetom sporu medzi Japonskom a Ruskom už dlhé roky. Foto: SITA/AP

TOKIO 15. júla (WEBNOVINY) – Japonsko by mohlo čoskoro „znárodniť“ doteraz nikým nenárokované ostrovy v okolitých moriach.

V pondelok o tom informoval tamojší denník Jomiuri Šimbun, podľa ktorého chce vláda premiéra Šinza Abeho zriadiť špeciálnu skupinu s úlohou preskúmať názvy a vlastnícke pomery približne štyroch stoviek odľahlých ostrovov.

Ak sa nejasné vlastníctvo potvrdí, Tokio dané územie označí za svoje a určí oficiálne pomenovanie. Podľa masovo predávaného denníka chce vláda prehľad skompletizovať v priebehu budúceho roka a následne „podniknúť urýchlené kroky“.

V pracovnej skupine by mali pôsobiť zástupcovia ministerstiev financií a spravodlivosti ako aj pobrežnej hliadky.

Najnovší plán je podľa Jomiuri Šimbun súčasťou japonského úsilia získať kontrolu nad prírodnými zdrojmi v období vyostrujúcich sa územných sporov so susednými krajinami. Ešte v roku 2012 vláda ohlásila zámer pomenovať približne 40 ostrovov, pričom niektoré z nich sa nachádzajú blízko súostrovia vo Východočínskom mori, o ktoré sa dlhé roky sporí s Čínou.

Neobývaná oblasť s ložiskami zemného plynu a ropy je predmetom častých konfrontácií medzi veľmocami od septembra minulého roka, keď Japonci oznámili znárodnenie troch ostrovov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať