Jaroslavľ zaplavili slzy smútku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pohreb
Foto: SITA, AP

Letecká tragédia

Lietadlo s hráčmi klubu KHL Lokomotiv Jaroslavľ v stredu havarovalo asi dva kilometre od miestneho letiska Tunošna. Nešťastie si vyžiadalo 43 obetí, prežil iba ruský hokejista Alexander Galimov a palubný inžinier Alexander Sizov. Obaja bojujú v miestnej nemocnici o svoje životy. Lietadlo, ktoré prepravovalo hráčov na úvodný duel sezóny do bieloruskej metropoly Minsk sa zrútilo krátko po štarte tesne po štrnástej hodine miestneho času. Lietadlo totiž nenabralo potrebnú výšku, vo vzduchu vrazilo do stožiara a rozlomilo sa. Najpravdepodobnejšou príčinou bolo zrejme zlyhanie motora alebo chyba pilotov.

Priaznivci nevrátili jediný lístok na duel Lokomotivu v Minsku

Ani jeden fanúšik nevrátil svoju vstupenku na duel, ktorý sa mal uskutočniť vo štvrtok v hlavnom meste Bieloruska medzi mužstvami Dinamo Minsk a Lokomotiv Jaroslavľ. Informuje o tom agentúra RIA Novosti. „Bolo by to barbarstvo. Nikto nevrátil jedinú vstupenku,“ vyhlásil predseda Bieloruskej hokejovej federácie Jevgenij Vorsin. Na zápase sa predalo 11-tisíc lístkov. Tržba za ne podľa Vorosina poputuje na pomoc rodinám zosnulých hokejistov Lokomotivu.

V Minsku sa rozlúčili so Salejom

Telá viacerých hráčov previezli do ich vlastí, v hale tak boli vystavené iba portréty. Niekoľko tisíc ľudí prišlo v sobotu v bieloruskom Minsku povedať posledné „zbohom“ zosnulému hokejistovi Ruslanovi Salejovi. S dlhoročným kapitánom bieloruskej reprezentácie sa lúčili v aréne Junosti Minsk a následne ho pochovali na Moskovskom cintoríne. Ďalšie dve bieloruské obete tragédie v Jaroslavli Sergeja Ostapčuka a Nikolaja Krivonosova pochovajú v nedeľu.

V nedeľu popoludní sa rozlúčia v Prahe aj s triom českých hokejistov Karlom Rachůnkom, Janom Markom a Josefom Vašíčkom. Armádny špeciál priviezol ostatky ich tiel na letisko Prahy – Kbely v sobotu v skorých ranných hodinách. Následne rakvy s telami putovali k ich rodinám. Pohreby českých hráčov budú na budúci týždeň.

Termín prevozu tela Pavla Demitru na Slovensku nie je oficiálne známy, podľa dostupných informácii by sa tak malo stať v pondelok.

JAROSLAVĽ 10. septembra (WEBNOVINY) – V ruskom meste Jaroslavľ sa v sobotu konal smútočný obrad so zosnulými hokejistami klubu KHL Lokomotiv Jaroslavľ.

V hale Lokomotivu sa s hráčmi najprv rozlúčili príbuzní, neskôr nasledovala pietna akcia v prítomnosti verejnosti. Jednou zo 43 obetí bol aj bývalý kapitán slovenskej hokejovej reprezentácie Pavol Demitra. Obrad prebehol formou tichej spomienky, rodinní príslušníci a tisíce fanúšikov kládli k rakvám hokejistov na ľadovej ploche Arény 2000 kvety.

Pamiatku obetí si prišiel uctiť aj tréner Vůjtek

Podľa odhadov sa na smútočnej tryzne zúčastnilo okolo 50-tisíc ľudí. Obetiam sa prišiel pokloniť aj bývalý tréner Lokomotivu a súčasný lodivod slovenského národného výberu Vladimír Vůjtek st. či slovenský reprezentant Jozef Stümpel.

„Je to pre mňa veľmi ťažké. Slová sa vôbec nehľadajú ľahko. Tento tím som miloval. Boli to výnimočný tím so skvelými hráčmi, ktorý mohol bojovať o Gagarinov pohár. V priebehu malej chvíle sa všetko zmenilo. Je to veľká strata,“ povedal tréner Vůjtek.

Na obrade sa zúčastnil aj šéf KHL Alexander Medvedev, predseda správnej rady súťaže Viačeslav Fetisov, prezident Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) René Fasel a šéf Ruskej hokejovej federácie Vladislav Tretiakči ruský premiér Vladimir Putin, ktorý položil kvety aj k rakve Pavla Demitru. V hale nechýbali ani hráči viacerých klubov KHL, uctiť si pamiatku kamarátov prišli hokejisti Spartaka Moskva, Dinama Moskva či Kazane. Na ľad modernej haly natiahli koberec a ľudia išli špalierom, ktorý vytvorili vojaci. V hale hrala smútočná hudba, pripravení pomôcť boli lekári a psychológovia.

Omša za obete

Smútočnému obradu predchádzala ranná omša v jaroslavľskom Uspenskom chráme, ktorá trvala približne hodinu. Na bohoslužbe sa zúčastnili predovšetkým príbuzní a priatelia obetí, fanúšikovia sa zhromaždili pred chrámom. Po skončení omše previezli rakvy s hokejistami do haly Lokomotivu. Po skončení rozlúčky nasledovalo smútočné stretnutie a potom pohreb na Leontjevskom cintoríne, mieste večného spánku väčšiny obetí nehody. V blízkej budúcnosti by mal pamiatku pasažierov a posádky spomenutého letu pripomínať pamätník.

Pohreb hokejistov Lokomotivu v Jaroslavli

Rozlúčka s hokejistami Lokomotivu v Jaroslavli
Foto: SITA/AP Photo/Misha Japaridze
Rozlúčka s hokejistami Lokomotivu v Jaroslavli
Foto: SITA/AP Photo/Misha Japaridze
Rozlúčka s hokejistami Lokomotivu v Jaroslavli
Foto: SITA/AP Photo/Misha Japaridze
Rozlúčka s hokejistami Lokomotivu v Jaroslavli
Foto: SITA/AP Photo/Misha Japaridze
Rozlúčka s hokejistami Lokomotivu v Jaroslavli
Foto: SITA/AP Photo/Misha Japaridze

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alexander MedvedevJozef StümpelPavol DemitraRené FaselViačeslav FetisovVladimir PutinVladimír Vůjtek
Firmy a inštitúcie Lokomotiv Jaroslavľ