Jedovatý alkohol si v Česku vyžiadal už 22 mŕtvych

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Alkohol
Foto: SITA/Diana Černáková

Ministerstvo zdravotníctva Českej republiky zverejnilo etikety fliaš, ktoré môžu obsahovať smrtiaci metylalkohol. Viac sa dozviete —>> TU.

Nové testy potvrdili otravu u štyroch Slovákov V prešovskej nemocnici naďalej ostáva všetkých osem ľudí, u ktorých bolo podozrenie z možnej otravy metylalkoholom zo slivovice privezenej z Česka.

Aj pondelkové opakované výsledky pacientov potvrdili metylalkohol v krvi štyroch osôb. Ďalší štyria mali výsledky negatívne. Napriek tomu všetkých osem prijatých pacientov ostáva na pozorovanie ďalej v nemocnici.

Jedovatý alkohol sa na Slovensko dostal kúpou cez internet. Pacienti prišli do nemocnice až na výzvy slovenskej polície, ktorú upozornili českí kolegovia. Viac sa dočítate —>>> TU

PRAHA 18. septembra (WEBNOVINY) – Vo Fakultnej nemocnici v českej Ostrave zomrela na otravu metylalkoholom ďalšia žena. Je to už 13. obeť pančovaného alkoholu v Moravskosliezskom kraji a v poradí 22. v Českej republike, povedal agentúre Mediafax hovorca nemocnice Tomáš Oborný.

Sedemdesiatjedenročnú ženu z Opavska priviezli záchranári do fakultnej nemocnice už 6. septembra v kritickom stave. „Ženu sa nepodarilo zachrániť. Pitva dokázala, že bola intoxikovaná metylalkoholom,“ uviedol hovorca nemocnice.

České ministerstvo zdravotníctva v piatok zakázalo pre otravy predaj liehovín s obsahom alkoholu nad 20 percent. Prohibícia platí až do odvolania.

Ministerstvo zdravotníctva potvrdilo, že 35 ľudí je pre otravu metylalkoholom hospitalizovaných v nemocniciach po celej krajine.

Na otravu metylalkoholom zomrel v utorok aj 29-ročný muž v Kyjove. Muž bol už niekoľko dní hospitalizovaný v tamojšej nemocnici kritickom stave. Informovala o tom agentúra Mediafax.

Ďalší traja muži skončili na Morave v nemocnici po vypití otráveného alkoholu. Ako informuje portál iDNES.cz, muž z Veselí nad Moravou bol hospitalizovaný od 8. septembra a ma vážne poškodené funkcie mozgu.

Nemecké úrady vydali varovanie pre celú krajinu pred alkoholom z Česka, na nebezpečné liehoviny upozorňuje svojich občanov aj Litva, píše iDnes.cz.

Po prepuknutí českej metanolovej aféry vykonali regionálne úrady verejného zdravotníctva na Slovensku 319 kontrol v krčmách, pohostinstvách či puboch. Žiadne vážne nedostatky ani nepovolené množstvo metylalkoholu v liehovinách však nezistili.

Polícia vyzýva občanov, ktorí si kúpili v poslednom čase alkohol v Českej republike, aby ho odovzdali na testy, či nie je kontaminovaný zvýšeným obsahom metanolu. Zároveň upozorňuje tých, ktorí škodlivý alkohol ponúkajú, že sa môžu dopúšťať trestného činu. Na tlačovej besede to uviedol policajný prezident Tibor Gašpar.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Tibor Gašpar