Sarkozy chce pokračovať v operácii proti Kaddáfímu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Muammar Kaddáfi Foto: SITA/AP

TRIPOLIS 12. júla (WEBNOVINY) – Líbyjský líder Muammar Kaddáfí je podľa Francúzska ochotný odísť z moci. V utorok to povedal francúzsky minister zahraničia Alain Juppé s odvolaním sa na emisárov, ktorí sú v kontakte s Kaddáfího režimom v záujme vyriešenie skoro päťmesačného konfliktu. Letecká kampaň NATO nepriniesla ukončenie bojov, ktorých koniec sa zdá v nedohľadne, preto sa medzinárodná komunita sústredí skôr na politické riešenie.

„Emisári nám hovoria, že Kaddáfí je pripravený odísť, musíme o tom hovoriť,“ vyhlásil Juppé s tým, že otázkou už zostáva len to, kedy a ako odíde. Minister neprezradil, kto sú spomínaní emisári. Juppé dodal, že líbyjský režim je prostredníctvom poslov v kontakte s mnohými krajinami vrátane Turecka, USA aj Francúzska. „Sú tu kontakty, no v tomto štádiu nejde o riadne vyjednávanie,“ vyhlásil.

Parlament hlasoval za pokračovanie operácie v Líbyi

Francúzsky parlament v utorok hlasoval za pokračovanie intervencie v Líbyi, kde je Paríž jedným z kľúčových hráčov v rámci západnej koalície. Takmer 500 poslancov pravicovej väčšiny prezidenta Nicolasa Sarkozyho a opozičných socialistov hlasovalo za pokračovanie vojenskej kampane, proti sa vyslovilo iba 27 zákonodarcov. Neskôr v utorok by mal o predĺžení operácií hlasovať aj francúzsky Senát, pričom sa očakáva, že intervenciu rovnako podporí. Tripolis v reakcii vyjadril nad rozhodnutím Francúzska ľútosť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alain JuppéMuammar Kaddáfí