Kaddáfího režim dostal stovky vstupeniek na OH v Londýne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Londýn, olympiáda
Foto: Ilustračné foto SITA/AP

LONDÝN 14. júna (WEBNOVINY) – Režim líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího dostal stovky vstupeniek na olympijské hry, ktoré sa budú konať v Londýne v roku 2012, napriek tomu, že britské vzdušné sily sa v rámci Severoatlantickej aliancie (NATO) zúčastňujú na operáciách proti silám slúžiacim Kaddáfího režimu. Hovorkyňa organizačného výboru londýnskych OH (LOCOG) v stredu potvrdila informáciu, ktorú v rovnaký deň zverejnil britský denník Daily Telegraph. Podľa hovorkyne do Líbye poslali niekoľko stoviek vstupeniek, ktoré „môžu byť odovzdané športovcom či športových organizáciám“. Predsedom Líbyjského olympijského výboru je Kaddáfího syn Muhammar al-Kaddáfí. Na neho sa však vzťahuje zákaz vstupu líbyjských predstaviteľov do Británie, a tak sa na otvorení OH nezúčastní.

Ako ďalej uviedol Daily Telegraph, organizačný výbor londýnskych OH musí k Líbyi pristupovať rovnako ako k ostatným členom Medzinárodného olympijského výboru. Vstupenky dostali aj ostatné krajiny ako Zimbabwe a Barma, píše Daily Telegraph.

Vstupenky rezervované pre Líbyu vyvolávajú v Britoch rozpačitý dojem, najmä keď milióny žiadateľov zostali bez možnosti dostať sa na atraktívne súťaže OH. „Zdesenie zavládlo tiež z toho, že výpravy jednotlivých krajín sú oprávnené pozvať svojich najvyšších štátnych predstaviteľov, v tomto prípade Kaddáfího, ktorého režim sa pokúšame poslať na smetisko dejín,“ uviedol nemenovaný vládny úradník.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Muammar Kaddáfí