Kaddáfího syn Sádí dostal od Nigeru azyl

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kaddáfí
Foto: Ilustračné foto SITA/AP

PRETÓRIA 11. novembra (WEBNOVINY) – Niger sa rozhodol udeliť azyl Sádímu Kaddáfímu, synovi zabitého líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího.

V piatok o tom informoval samotný nigérijský prezident Mahamadou Issoufou.

O tom, že v Nigeri sa môže nachádzať aj ďalší Kaddáfího syn Sajf al-Islám, sa špekuluje už dlhšie, Issoufou to však odmietol.

„Dohodli sme sa na udelení azylu Sádímu Kaddáfímu z humanitárnych dôvodov,“ povedal prezident počas tlačovej konferencie v juhoafrickej Pretórii, kde je momentálne na návšteve. „Sajf al-Islám nie je v Nigeri. Musel by som zvážiť, čo urobiť, ak by prišiel,“ dodal v narážke na najprominentnejšieho žijúceho predstaviteľa bývalého líbyjského režimu.

Tridsaťosemročný Sádí utiekol z Líbye ešte v auguste počas dobytia Tripolisu, čo de facto znamenalo definitívny pád Kaddáfího 42-ročnej vlády. Noví líbyjskí vodcovia chcú Kaddáfího syna súdiť za vojnové zločiny.

Sádí v minulosti pôsobil aj ako profesionálny futbalista a viedol tiež špeciálne jednotky, ktoré zasahovali proti líbyjským demonštrantom na začiatku povstania voči Kaddáfího režimu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Muammar Kaddáfí