Kaddáfí nie je pripravený odísť z vedenia krajiny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Líbya
líbyjskí povstaleckí bojovníci. Foto: SITA/AP

TRIPOLIS/RÍM 16. júna (WEBNOVINY) – 16. júna (SITA/AFP) – Líbyjský vodca Muammar Kaddáfí nie je pripravený odísť z vedenia krajiny napriek ozbrojenému povstaniu proti jeho vláde a opakovaným výzvam na odchod zo strany medzinárodného spoločenstva. Ruskému špeciálnemu vyslancovi pre Afriku Michailovi Margelovi to v Tripolise povedal líbyjský minister zahraničia Abdul-Atí al-Ubajdí. Margelov sa má stretnúť aj s premiérom Baghdádím al-Mahmúdím, stretnutie s Kaddáfím však naplánované nemá.

„Hovoril som s ministrom zahraničia Líbye a podľa neho Kaddáfí nie je pripravený odísť,“ vyhlásil Margelov. Zopakoval, že Rusko je ochotné vypracovať „predbežnú cestovnú mapu na vyriešenie konfliktu“. Margelov taktiež vyzval líbyjského vodcu na odchod a zdôraznil, že „nikto nechce jeho smrť“. Margelov minulý týždeň navštívil aj Bengází, kde rozkoval s predstaviteľmi povstaleckej Dočasnej národnej rady.

Kaddáfího syn vyzýva na voľby

Sajf al Islám Kaddáfí
Foto: SITA/AP

Líbyjský diktátor Muammar Kaddáfí je pripravený akceptovať voľby pod medzinárodným dohľadom a zorganizovať ich do troch mesiacov. Vo štvrtok to pre taliansky denník Corriere della Sera povedal jeho syn Sajf al-Islám. „Voľby, okamžite a s medzinárodným dohľadom. To je jediné bezbolestné východisko z patovej situácie v Líbyi,“ povedal Sajf dopisovateľovi denníka v Tripolise. „Mohli by sme ich uskutočniť do troch mesiacov. Najneskôr do konca roka. A zárukou za transparentnosť by mohla byť prítomnosť medzinárodných pozorovateľov,“ uviedol Kaddáfího syn a doterajší možný nástupca. Podľa jeho slov by mohla na voľby dohliadať Európska únia, Africká únia, Organizácia Spojených národov alebo dokonca Severoatlantická aliancia. „Nech sa konajú voľby a nech zvíťazí najlepší,“ vyhlásil Sajf.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Muammar KaddáfíSajf al-Islám Kaddáfí