ALŽÍRSKO: Kaddáfíovcov sme prijali z humanitárnych dôvodov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Manželka Muammara Kaddáfího Safíja. Foto: SITA/AP

ALŽÍR 30. augusta (WEBNOVINY) – Členov rodiny líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího prijalo Alžírsko na svojom území z „výlučne humanitárnych dôvodov“. Hovorca alžírskeho ministerstva zahraničných vecí Amar Bilání takto v utorok odpovedal na otázku tlačovej agentúry AFP týkajúcu sa požiadavky líbyjskej Dočasnej národnej rady, aby Kaddáfího manželku a tri z jeho detí vrátili do krajiny pôvodu. Ako uviedol vo svojej odpovedi, ktorú agentúre zaslal elektronickou poštou, Alžírsko o pobyte Kaddáfíovcov na svojom území informovalo „generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov, predsedu Bezpečnostnej rady (OSN) ako aj predsedu výkonného výboru Dočasnej národnej rady“.

Odporúčame

Kaddáfího manželka, dcéra a synovia sú v Alžírsku

Podľa vyhlásenia alžírskeho ministerstva zahraničných vecí, ktoré priniesla tlačová agentúra APS, Kaddáfího manželka Safíja, dcéra Ajša a synovia Hannibal a Muhammad v sprievode svojich detí prekročili líbyjsko-alžírsku hranicu v pondelok ráno.
Ajša Kaddáfí
Foto: SITA/AP

Hovorca líbyjského povstaleckého vedenia Mahmúd Šammám následne obvinil alžírskych partnerov, že Kaddáfíovcom umožnili utiecť do „tretej krajiny“. „Zachraňovanie Kaddáfího rodiny nie je konaním, ktoré by sme vítali alebo chápali,“ povedal hovorca na pondelňajšej tlačovej konferencii. „Boli by sme radi, keby sa tieto osoby vrátili.“ Šammám zároveň ubezpečil, že Kaddáfího a členov jeho rodiny v prípade zadržania čaká „spravodlivý súd“.

Kaddáfího dcéra Ajša v utorok ráno porodila dievčatko

Nemenovaný predstaviteľ alžírskej vlády, na ktorého sa odvoláva AFP, medzitým informoval, že Kaddáfího dcéra Ajša v utorok ráno porodila dievčatko. Matka i dieťa sú podľa neho v dobrom zdravotnom stave.

Alžírska vláda si v doterajšom prístupe ku konfliktu v susednej krajine zachovávala prísnu neutralitu, na čo niektorí povstalci reagovali obvineniami, že podporuje Kaddáfího režim.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Muammar Kaddáfí